El sector ceràmic estima que amb les eleccions "queden en l'aire" les ajudes als gasointensius

El president d'Anffecc afirma que suposa un retard de diversos mesos per a rebre unes ajudes que el sector confiava percebre abans que arribara l'estiu

El president de l'Associació Nacional de Fabricants de Frites, Esmalts i Colors Ceràmics (Anffecc), Fernando Fabra
El president de l'Associació Nacional de Fabricants de Frites, Esmalts i Colors Ceràmics (Anffecc), Fernando Fabra / À Punt NTC

El president de l'Associació Nacional de Fabricants de Frites, Esmalts i Colors Ceràmics (Anffecc), Fernando Fabra, ha assegurat que l'anunci de la convocatòria d'eleccions generals i la dissolució de les Corts "deixa en l'aire la concessió de les ajudes per a sectors gasointensius, en quedar pendent de ratificació pel Senat la proposta d'orde que desenvolupava l'RDL 20/2022".

Ha explicat que, en l'esborrany d'orde s'incloïa una excepció al compliment de l'article 13.3 bis de Llei general de subvencions, però “la mesura resultava insuficient, ja que sis mesos de demora en el compliment d'aquest requisit imposat per la llei de morositat era un termini molt breu de temps per a poder complir-lo sense problemes”.

Així i tot, estima que “la realitat és que la dissolució de les Corts fa que la mesura quede en l'aire, i això comporta un retard molt gran en l'aprovació i concessió definitiva de les ajudes, que es posposarà a la constitució del nou govern i ministeris, amb els qui caldrà tornar a reunir-se i negociar”.

En definitiva, ha indicat, “suposa un retard de diversos mesos per a rebre unes ajudes que el sector confiava a percebre abans que arribara l'estiu, i això és un llast més davant la situació que pateix el sector, que continua sent molt greu”.

Fabra ha subratllat que, a pesar que hagen abaixat els preus del gas en els índexs de referència internacionals, “aquesta caiguda no porta aparellada una rebaixa en els costos reals de les empreses, perquè es va haver d'assumir la compra del gas a més llarg termini fa ja temps, als preus marcats llavors, per a tindre una garantia de subministrament a un preu estable”.

Caiguda de les exportacions en tones del 25%

Per tots aquests motius, ha incidit en el fet que “la pèrdua de rendibilitat continua sent notable”. “A pesar que les xifres d'exportació parlen de creixement, és només aparent, perquè la caiguda de l'exportació en tones en el primer trimestre de 2023 és del 25%, la qual cosa dona una idea que l'increment es deu únicament a la repercussió en els preus dels increments de costos i a la inflació, no a un augment real del volum de negoci”, ha afegit.

Descens del mercat nacional del 30%

De fet, segons han apuntat des d'Anffecc, “el mercat nacional tampoc s'ha recuperat, i les vendes cauen entorn d'un 30-40% respecte al 2022, ja que la demanda ha disminuït enormement davant la caiguda de la producció dels clients taulellers, que estan patint la mateixa situació que nosaltres com a sectors gasintensius".

Algèria, un mercat que cal recuperar

A més, ha apuntat que cal tindre en compte la pèrdua de les vendes a Algèria, que era el segon país de destinació de les exportacions del sector, i fa un any que estan paralitzades pel bloqueig comercial, “la qual cosa ha ocasionat pèrdues en el sector per valor superior a 120 milions d'euros”.

“Entenem que el bloqueig algerià es deu a l'actuació del govern, per la qual cosa esperem que el nou executiu reprenga les negociacions diplomàtiques i resolga la situació, que afecta directament el nostre sector, principal exportador a Algèria a la Comunitat Valenciana", ha dit.

Anffecc confia que el nou govern reprenga les negociacions amb el país magribí, “que en aquests moments estan trencades, i han deixat a l'arbitri d'Algèria la possible obertura de l'activitat comercial”.

També et pot interessar

stats