Les pensions mínimes pujaran entre un 5% i un 7% en 2024

La nova ministra de la Seguretat Social aposta per mesures per a donar suport al col·lectiu autònom al llarg del temps i no sols a l'inici de l'activitat

La ministra Elma Saiz, entrevistada en Efe
La ministra Elma Saiz, entrevistada en Efe / J.J. Guillén (Efe)

Les pensions mínimes es revaloraran entre un 5% i un 7% en 2024 i la pujada serà de fins al 14% en el cas de les de viduïtat amb càrregues familiars. És una de les novetats que ha avançat la ministra d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, Elma Saiz, en una entrevista concedida aquest dimarts a l'Agència EFE, la primera des que va accedir al càrrec en relleu del ministre José Luis Escrivá.

L'increment de les pensions per a l'any que ve serà de manera general del 3,8%. Les mínimes i no contributives encara milloraran més i creixeran un 6,9%, igual que l'ingrés mínim vital (IMV). Amb el nou càlcul, el supòsit de viduïtat amb càrregues familiars, una de les prestacions més baixes del sistema, passarà des dels 12.682 euros anuals en catorze pagues —906 euros mensuals— vigents per a aquest 2023 a 14.457 — vora 1.033 euros cada mes—. La ministra recorda que totes aquestes revaloracions garanteixen el poder adquisitiu dels i les pensionistes "de hui i del futur" i els dona certesa i seguretat.

Saiz, que compareixerà pròximament davant de la comissió parlamentària del Pacte de Toledo, agraeix el treball dels agents socials en la reforma de pensions que va tirar avant el seu predecessor, però també dels grups polítics, que "van saber estar a l'altura". "La reforma s'ha fet buscant la sostenibilitat [del sistema] amb instruments que alimenten no solament la part de la despesa, sinó la part de l'ingrés", ha assenyalat la nova titular de Seguretat Social, que advoca per fer "molta pedagogia" durant el seu mandat des del rigor de les dades.

Ajudes a l'inici i manteniment de negocis autònoms

La ministra també s'ha referit a la reforma del sistema perquè els autònoms cotitzen pels ingressos reals que tenen i ha subratllat la importància de continuar avançant de la mà de les organitzacions d'un col·lectiu que supera els tres milions. La passada legislatura, el govern espanyol va pactar amb els agents socials i les associacions d'autònoms canvis per a passar a un model de cotització per ingressos. L'acord estableix que en tres anys es desplegarà progressivament un sistema de quinze trams que determina les bases de cotització i les quotes en funció dels rendiments nets de l'autònom. Es tracta d'un punt de partida per a la transició a un model definitiu de cotitzacions per ingressos reals que es produirà a tot tardar en nou anys.

Saiz ha assenyalat que coneix bé la realitat de la feina per compte propi —"Jo vaig ser també autònoma"— i s'ha mostrat partidària de mesures que no sols donen suport a l'inici de l'activitat, sinó que ajuden a mantindre els negocis davant de contratemps. "Que el sistema també done resposta a les diferents situacions per a mantindre l'autoocupació", ha subratllat.

Sense risc per a la caixa única

Pel que fa al compromís de transferir en dos anys el règim econòmic de la Seguretat Social al País Basc, Saiz ha insistit en la unitat de la capsa única de la Seguretat Social i en el principi de solidaritat entre comunitats autònomes. "No hi ha cap risc ni cap pacte que pose en risc la caixa única de la Seguretat Social", incideix la titular d'Inclusió, que advoca per intensificar el diàleg amb les diferents administracions perquè hi haja "una vertebració del sistema" que acabe millorant el servei a la ciutadania.

També et pot interessar

stats