Els autònoms cotitzaran des de 2023 pels ingressos reals: les claus del nou model

El sistema consensuat pel govern espanyol i els agents socials estableix que pagaran una quota mensual d'entre 200 i 590 euros en funció del que guanyen

El ministre Escrivá, en una imatge d'arxiu
El ministre Escrivá, en una imatge d'arxiu / Europa Press

Després de més de nou mesos de negociacions govern espanyol, agents socials i associacions d'autònoms han pactat una reforma del règim especial de treballadors autònoms que recull una pujada progressiva de les bases de cotització a partir de 2023. El nou sistema funciona segons els ingressos reals i estableix quinze trams.

La proposta que el Ministeri de la Seguretat Social va presentar el divendres a la nit ha aconseguit el vistiplau de les tres principals associacions de treballadors per compte propi (ATA, UPTA, i Uatae), així com de la patronal espanyola, la CEOE. Rebaixa la quota mínima a 200 euros a partir de 2025 per als autònoms amb ingressos inferiors a 670 euros mensuals. I manté la màxima en 590 euros per a aquells que superen els 6.000 euros de rendiments. Consisteix, bàsicament, en un model progressiu a tres anys (2023-2025) en què els autònoms amb menys ingressos tinguen la quota rebaixada i que als qui més guanyen, per contra, se'ls incremente. 

El ministre d'Inclusió, José Luis Escrivá, té previst explicar aquest dijous als grups parlamentaris en la comissió del Pacte Toledo la reforma, que s'aprovarà com a reial decret en Consell de Ministres la setmana que ve per a tramitar-se després com a projecte de llei.

Detalls del nou model de cotització dels autònoms
Detalls del nou model de cotització dels autònoms / À Punt NTC

Com que el calendari acordat abraça tres anys, està previst que les bases de cotització tornen a revisar-se el 2025. Aleshores el Ministeri es reunirà de nou amb els agents socials i les associacions d'autònoms per a avaluar l'evolució del sistema i pactar els següents trams per als tres pròxims anys, fins al 2028. Així, fins a arribar al 2032, segons consta en les disposicions addicionals del text consensuat. 

Segons els càlculs d'UPTA, amb el nou mecanisme per a calcular la cotització la quota caurà en 1.130 euros a l'any per al tram més poblat d'autònoms, és a dir, per als que guanyen menys de 670 euros al mes. Són vora 1,3 milions de persones.

Escrivá destaca que l'acord dotarà de més protecció als autònoms i els permet desplegar el cessament d'activitat "en situacions d'excepcionalitat", de la mateixa manera que s'han configurat els ERTO xarxa cíclics i sectorials per als assalariats. El futur model també permetrà als autònoms canviar de tram cada dos mesos i els dona flexibilitat perquè al llarg de la vida laboral adapten les cotitzacions al nivell d'ingressos a cada moment i puden canviar de tram. Es generaran així millors pensions, al mateix temps que se'ls permetrà cotitzar per una base superior a la que els correspon per rendiments.

La Seguretat Social farà el seguiment per a poder exigir el pagament en cas de desquadrament. Aquest requisit era una de les principals reformes compromeses amb la Unió Europea.

També et pot interessar

stats