La restauració acomiada el 2023 amb un 10% més de caixa i mirant de reüll les terrasses
Els preus en bars i restaurants són un 5,6% més elevats que fa un any, una xifra que supera el 3,2% general, però és inferior al 9% que s'ha apuntat la cistella de la compra d'aliments bàsics
Ja sense cap mena de restricció, els bars i restaurants han pogut desplegar aquest 2023 tot el seu negoci, que ha aconseguit un 10% més de caixa, malgrat els nuvolots que van aparéixer després d'un estiu de rècord, i que tenen com a últim desafiament l'efecte de la possible prohibició de fumar a les terrasses.
A l'espera de comptar amb les dades definitives, el sector preveu concloure l'any amb un increment de la seua facturació d'entre el 4% i el 10%, també ajudat per l'increment de preus.
Segons les últimes dades de l'IPC, els preus en bars i restaurants són un 5,6% més alts que fa un any, una xifra que supera el 3,2% general, però és inferior al 9% que s'ha apuntat la cistella de la compra d'aliments bàsics.
L'informe publicat recentment per la patronal Hostaleria d'Espanya mostra que la restauració ha entrat en una fase de moderació del consum després de diversos anys de la millora de totes les dades a causa de l'empenyiment del període postpandèmia.
Per això, en general, el 2023 conclou com l'any de la "recuperació", però amb l'alé contingut de cara al següent, perquè les previsions apunten a una moderació dels resultats d'una activitat que sembla estar "tocant sostre" i que no preveu avançar més d'un 4% el 2024, segons la patronal.
Un any d'alça en costos laborals i energètics
Per al president d'Hostaleria d'Espanya, José Luis Yzuel, aquest serà un any "de rècord" en el qual fins i tot dades com els d'ocupació han sigut positius, sent aquest un dels "principals problemes" del sector a causa de la dificultat per a trobar personal qualificat.
En declaracions a Efe, ha recalcat els efectes que ha provocat la inflació en la cistella de la compra dels bars i restaurants, amb un increment de "fins a dos dígits", que han tractat de "no repercutir" en els consumidors.
Més negoci, però més rendibilitat?
A aquesta pujada s'afig l'encariment de l'energia i dels costos salarials, que, juntament amb la partida de la compra, suposa, segons el parer d'Yzuel, el 60% de la despesa dels negocis i implica un impacte negatiu en la rendibilitat d'aquests.
En aquest sentit, segons les dades de l'anuari, la millora de resultats s'ha produït per un major volum de vendes i no per la millora dels marges.
Problema de personal: falten 100.000 professionals
El conjunt de l'hostaleria ha seguit una evolució "ascendent" durant aquest any en matèria d'ocupació al llarg dels trimestres i ha aconseguit prop d'1,9 milions en els principals mesos de l'estiu.
En la restauració, la contractació ha augmentat per damunt del 7% tant en el segon com en el tercer trimestre. No obstant això, el problema radica en la dificultat per a trobar "personal qualificat" i manté la xifra de personal que "continua fent falta" en els 100.000 treballadors.
Les terrasses, un nou front que seguirà el 2024
Als problemes habituals del sector, s'ha sumat en les últimes setmanes de l'any la possibilitat que el Ministeri de Sanitat prohibisca fumar a les terrasses dels bars i restaurants.
La ministra de Sanitat, Mónica García, va indicar que entre les seues prioritats està el pla antitabac que contempla ampliar els espais lliures de fum a les terrasses.
Les reaccions no han tardat a arribar, per part de l'hostaleria, que ha demanat una reunió amb la titular de Sanitat per a tractar la proposta, a la qual ha qualificat d'"empitjorament" d'una situació per als seus negocis, ja que afecta els establiments de manera "radical".