Puig es compromet amb el taulell en línies de préstecs i demanarà mesures de flexibilitat laboral

El president es reuneix amb la taula de la ceràmica per tractar d'ajudar un sector que està molt afectat per l'encariment del preu de l'energia

El president de la Generalitat, Ximo Puig, en la Taula de la Ceràmica, a la que ha assistit amb el conseller d'Hisenda, Arcadi España i amb el d'Economia i Treball, Rafa Climent.
El president de la Generalitat, Ximo Puig, amb la taula de la ceràmica, a la qual ha assistit amb el conseller d'Hisenda, Arcadi España, i amb el d'Economia i Treball, Rafa Climent / Doménech Castelló (Efe)
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
18 d'octubre 2022 - 18:38 Actualitzat: 18 d'octubre 2022 - 18:39

El president de la Generalitat, Ximo Puig, s'ha compromés aquest dimarts a continuar exigint "mesures excepcionals" al govern i a la UE per al sector ceràmic i ha avançat que l'Institut Valencià de Finances oferirà fons i crèdits –d'un mínim de 50 milions cadascun– i també que donarà suport a la reivindicació de l'aplicació dels ERTO RED (per a un sector de l'economia o per un cicle temporal determinat) a les empreses taulelleres.

Puig ho ha explicat en declaracions fetes a la seu del Consell a Castelló després de reunir-se amb la taula de la ceràmica amb representants de les patronals del sector tauleller, acompanyat del conseller d'Hisenda, Arcadi España, i del d'Economia, Rafa Climent.

Els ERTO permetran estabilitzar l’ocupació d'un sector que ja està patint retallades de plantilla. En aquest sentit, els representants de les patronals taulelleres han aconseguit el compromís de la Generalitat de demanar l'aplicació en una pròxima reunió amb el Ministeri de Treball, on estaran la patronal, els sindicats i el mateix executiu valencià. Els ERTO Xarxa “tenen majors condicions positives tant per a les empreses com per als treballadors", ha assegurat el president. 

Puig ha detallat que el suport de la Generalitat anirà més enllà, i demanarà al govern espanyol ajudes directes de la UE “fins on es puga” i, d’altra banda, i directament a la UE, tant la flexibilització de mesures com l’aportació d’“ajudes de caràcter estructural que vagen abaixant el preu del gas”, a llarg termini, energia de la qual el sector és fortament dependent. De fet,  el president ha reiterat la voluntat de la Generalitat de cooperar en la compra conjunta d’aquest combustible. "Encara que és una qüestió molt complexa i delicada i amb dificultat financera que està analitzant el sector i, en funció del que es decidisca, estem disposats a intervindre, participar i ajudar".

Les decisions claus depenen de Madrid

El president de l’Associació Espanyola de Fabricants de Taulells, Vicent Nomdedéu, ha reconegut el suport de la Generalitat, encara que recorda que les decisions clau depenen del govern central. I ha recordat que el sector es troba en risc perquè el competidor directe, Itàlia, “té avantatges enormes per les subvencions del seu govern en el preu del gas, fins a un 40%”. 

El cap del Consell portarà totes aquestes reivindicacions a les reunions que espera tindre amb la ministra de Treball, Yolanda Díaz, la ministra d’Indústria, Reyes Maroto, i amb el ministre d’Afers Estrangers, José Manuel Albares. La pròxima reunió de la taula de la ceràmica es convocarà en principi en la segona quinzena de novembre, com ha confirmat Nomdedéu.  

També et pot interessar

stats