El preu de la llum torna a assolir un altre màxim històric

El megavatt hora es pagarà a 106,74 euros en el mercat majorista i entre les 22:00 i les 23:00 hores serà la franja horària més cara

La llum es pagarà aquest dilluns a 17 cèntims més el megavat hora que en el rècord anterior / J. J. Guillén (Efe)

El preu de l’electricitat torna a marcar un màxim històric. Després de setmanes superant el rècord anterior, el preu mitjà de l'electricitat en el mercat majorista, que determina una part de la factura de la llum, arribarà aquest dilluns als 106,74 euros el megavatt hora (MWh), amb la qual cosa superarà en 17 cèntims l’actual rècord, fixat en 106,57 euros el MW hora el passat 21 de juliol.

D'acord amb les dades de l'Operador del Mercat Ibèric de l'Electricitat, el preu fixat aquest diumenge per al primer dia de la setmana quasi triplica el del segon dilluns d'agost de 2020 (38,09 euros el MWh). Un preu que s’assoleix quan Espanya es troba a les portes d’una onada de calor i, previsiblement, augmentarà la demanda elèctrica. 

Per franges horàries, el preu màxim es registrarà aquest dilluns entre les 22:00 i les 23:00 hores, amb 114,07 euros el MWh, mentre que el preu mínim es donarà entre les 17:00 i les 18:00 hores, amb 97,95 euros.

La setmana comença així amb un nou màxim històric, després d'uns primers dies d'agost en què el preu s'ha mantingut al voltant dels 100 euros el MWh, només ha baixat d’aquest llindar el passat divendres, 6 d’agost, i un altre dia de juliol, que va ser el més car de la història amb una mitjana de 92,4 euros el MWh.

El preu de la llum en el mercat majorista, on els productors d'electricitat establixen les ofertes per a l'endemà i es fixen els preus per a cada hora, condiciona el 24% en la factura de la llum dels consumidors.

A pesar de la rebaixa de l’IVA del preu de la llum, que ha passat del 21% al 10%, i la suspensió temporal en el tercer trimestre de l'impost a la generació elèctrica (7%), el preu de l'electricitat en el mercat majorista segueix en nivells insòlitament alts per a aquestes dates.

També et pot interessar

stats