Per què puja tant el preu de la llum?

Aquest dimecres ha marcat el segon preu més alt de la història, i amenaça de seguir pujant

Per què puja tant el preu de la llum?

L’aprovació de la rebaixa del tipus general del 21% al 10% fins al final d'any arriba en una jornada en què la tarifa voreja rècords històrics i amenaça de seguir pujant en els dies següents. 

Aquest dimecres s’ha marcat el segon preu de la llum més alt de la història. Des del 2012, no s'arribava als 106,82 euros per megavat-hora, un límit que podria superar-se prompte si es manté la tendència de l'any, totalment desbocada si la comparem amb el 2020.

Els increments en elements afecten directament el preu de l'energia, com l’encariment del preu del gas, que està en màxims. També el que paguen les generadores per les emissions de CO2, que es dispara per la calor. 

La tempesta perfecta es completa amb l'anomenat mercat majorista. Red Eléctrica, l'empresa distribuïdora, compra en aquest mercat pel sistema de subhasta. Una per cada hora del dia i llavors el sistema permet que el preu final siga el més car.

Enganxar-se a les xarxes europees i, sobretot, fomentar les renovables alleujaria la situació; però res d'això servirà ja per a rebaixar els pròxims rebuts de la llum. 

També et pot interessar

stats