El Congrés aprova la rebaixa d'impostos temporal sobre la factura de la llum

La rebaixa de l’IVA i la suspensió de l’impost sobre la producció per al tercer trimestre estaran vigents fins a la fi de 2021

Un consumidor revisa la factura de la llum en una imatge d'arxiu
Un consumidor revisa la factura de la llum, en una imatge d'arxiu / Efe

El Congrés ha aprovat aquest dimecres la rebaixa transitòria de dos dels impostos que carreguen el rebut de la llum, l’IVA i l’impost sobre la producció, per a compensar els alts preus de l'electricitat en el mercat majorista -màxim històric hui, en 106,57 euros/megavat (MWh)-, tant per als consumidors com per a les empreses.

La cambra ha rebutjat tramitar aquest reial decret com a projecte de llei pel procediment d'urgència, però l’ha tramitat com a reial decret per 193 vots a favor, 3 en contra i 152 abstencions.

Rebaixa de l’IVA fins a final d’any

El decret recull una rebaixa de l'IVA de l'electricitat del tipus general del 21% al 10% fins al final d'any per a tots aquells consumidors que tinguen una potència contractada màxima de 10 kW, sempre que el preu mitjà mensual del mercat majorista se situe per damunt dels 45 euros per MWh.

La reducció afecta usuaris de tarifa regulada i del mercat lliure, i als consumidors vulnerables se’ls aplicarà amb independència de la potència contractada i del preu del mercat.

Suspensió de l’impost sobre la producció per al tercer trimestre

La norma inclou la suspensió del 7% de l'impost sobre el valor de la producció d'energia elèctrica durant el tercer trimestre de 2021, que redundarà en una baixada de preus en el mercat elèctric d'uns 6 euros per MW/h, perquè els operadors deixaran d'internalitzar-lo com a cost i, per tant, de fer repercutir-ho en els preus.

Es manté l’impost d’electricitat

Queda inalterat l'altre impost que grava el rebut de la llum amb un 5,11%, denominat impost d'electricitat.

650 milions d’estalvi

Segons l'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (AIReF), la rebaixa de l'IVA suposarà un estalvi per a llars i pimes d'uns 650 milions d'euros durant aquest any i Hisenda eleva l'impacte recaptatori fins als 900-1.100 milions.

També et pot interessar

stats