El preu de la llum puja aquest divendres un 3,3% i marca el seu segon màxim històric

El preu mitjà de l'electricitat s'ha situat en 117,14 €/MWh i suma la seua quarta pujada consecutiva

Nou rècord de la llum
Nou rècord de la llum / Juan Carlos Hidalgo / EFE

El preu mitjà de l'electricitat en el mercat majorista (l'anomenat pool) per a aquest divendres s'ha situat en 117,14 euros megawatt hora (MWh), un 3,3% més que dijous, amb la qual cosa suma la seua quarta pujada consecutiva i marca el seu segon rècord històric. 

Continua així la imparable escalada del preu de la llum -després d'uns dies de parèntesi- en començar aquest dimecres la seua tendència alcista amb un increment d’un 18% respecte de dimarts.

Més del triple del que costava en el tercer divendres de 2020

Segons les dades de l'operador del mercat ibèric OMIE, en comparació interanual, “el preu del pool, referència a Espanya per a calcular la tarifa regulada que es paga en uns deu milions de llars, serà més del triple dels 33,58 €/MWh que costava en el tercer divendres de 2020”. 

El preu de l'energia elèctrica ha tornat així als nivells de la setmana passada, quan es van firmar cinc rècords seguits, l'últim el divendres (117,29 €/MWh). 

Per franges horàries, aquest preu, en el qual es creua l'oferta dels productors amb la demanda prevista per Red Eléctrica de España, oscil·larà entre els 126,14 #/MWh que costarà entre les 21:00 i les 22:00 hores, i els 104,07 €/MWh, entre les 17:00 i les 18:00 hores. 

Un tècnic revisa un comptador de la llum
Un tècnic revisa un comptador de la llum / Shutterstock

Darrere d'aquests elevats preus, que afecten tot Europa, estan l'encariment del gas -usat pels cicles combinats i que marca el preu del pool en la majoria d'hores l'encariment dels drets d'emissió de diòxid de carboni (CO₂)-, l'increment de la demanda per la recuperació econòmica i les altes temperatures. 

A Espanya, el preu majorista de la llum té un pes entorn del 24% en la factura de la llum dels prop de deu milions de llars acollides a la tarifa regulada o preu voluntari al xicotet consumidor (PVPC). Els consumidors que contracten en el mercat lliure -que són uns dèsset milions- paguen pel quilowatt hora els preus que pacten per contracte amb les comercialitzadores, per la qual cosa no es veuen afectats per les oscil·lacions. 

Per a suavitzar amb caràcter immediat l'impacte en la factura, el govern ha rebaixat fins a finals d'any l'IVA que grava el rebut elèctric del 21 al 10% i ha suspés durant el tercer trimestre l'impost a la generació elèctrica (7%) que paguen les productores. 

Creix el consum nocturn

Coincidint amb l'arribada de la nova tarifa de la llum, per la qual els consumidors han passat a tindre preus diferenciats per trams horaris, la demanda elèctrica ja ha començat a experimentar xicotetes variacions, senyal d'un cert canvi de consum. 

Imatge d'arxiu d'una dona ficant la rentadora
Imatge d'arxiu d'una dona ficant la rentadora / Juan Carlos Hidalgo / EFE

Segon les dades de la comercialitzadora Aldro Energia, les llars han començat a traslladar la seua demanda a hores planes, en les quals es marquen preus intermedis, sobretot de 22:00 a 00:00 hores. Així, existeix un desplaçament d'un 2% a la nit, i quan arriben les últimes hores del dia augmenta el consum un 5%. 

També et pot interessar

stats