El preu de la llum baixa aquest diumenge un 35,7% i marca el nivell més baix des d'agost

La mitjana diària del preu de l'electricitat en el mercat majorista descendeix hui fins als 111,60 €/MWh

La pujada de la llum
Aquest diumenge baixa el preu de la llum / À Punt NTC

El preu mitjà diari de l'electricitat en el mercat majorista baixarà aquest diumenge un 35,73%, fins als 111,60 euros el megavat hora (MWh), la xifra més baixa des del 29 d'agost, segons les dades de l'operador de mercat elèctric designat (OMIE).

Fa una setmana el preu de l'electricitat estava en 160,42 euros/MWh, això vol dir que s'ha produït una rebaixa del 30,4%. Comparant-ho a fa un any (14,40 euros), la pujada és del 675%.

El preu més alt aquest diumenge es donarà entre les 21:00 i les 22:00 hores, quan arribarà als 210,98 euros/MWh, mentre que el més baix ha sigut entre les 05:00 i les 06:00, que ha cotitzat a 15 euros.

Malgrat el descens d'aquest diumenge, el passat divendres la llum va estar més cara que mai, amb un preu en el mercat majorista de 216,01 euros/MWh, una situació que es produeix en plena escalada del preu de totes les matèries primeres vinculades a l'energia a tot el món, com el gas, el petroli i el carbó, la qual cosa dispara al mateix temps els drets de CO₂, també en màxims històrics.

Per a frenar aquests preus, el govern espanyol ja ha aprovat un pla de xoc que contindrà de manera temporal les pujades, després de rebaixar els impostos i minorar alguns ingressos extraordinaris de les elèctriques, que no es reflectiran en les factures dels consumidors.

Tot i això, com que es tracta d'un problema global, la tendència inflacionista en tots els tipus d'energia podria traslladar-se a la indústria, i això causaria pressions en els costos i el trasllat d'aquesta alça als consumidors.

Respecte al cas, el secretari general de la Unió de Consumidores de la Comunitat Valenciana, Vicent Inglada, ha recordat en À Punt Ràdio que "aquests preus tan sols afecten els ciutadans que tenen tarifa regulada, però aquesta situació ja està afectant malauradament als que estem negociant amb el mercat lliure" explica. "El pitjor de tot açò és que els empresaris ja estan advertint de la pujada dels preus de qualsevol producte".

En tot cas, com ja ha dit l'executiu espanyol, el preu de la cotització seguirà en cotes elevades i pujant, almenys, fins a març de l'any que ve, moment en el qual es preveu que aquestes mesures decaiguen.

També et pot interessar

stats