El defensor del poble demana claredat en la factura de la llum

Els consumidors ignoren, segons Francisco Fernández Marugán, quina part del preu paguen en relació amb cadascun dels trams horaris actualment vigents

Una factura del consum de llum, a 10 de setembre de 2021
Una factura del consum de llum del 10 de setembre del 2021 / Europa Press

El defensor del poble, Francisco Fernández Marugán, creu necessari aclarir el model de factura elèctrica que reben milions d'usuaris acollits al preu voluntari per al xicotet consumidor.

La institució ha iniciat una actuació d'ofici davant de la Secretaria d'Estat d'Energia, dependent del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, per a recaptar informació sobre aquest tema.

Tal com assenyala el defensor, en l'actualitat els consumidors coneixen el preu total de l'energia que paguen en la seua factura, però ignoren quina part del preu paguen en relació amb cadascun dels trams horaris actualment vigents (punta, pla i vall).

Això es deu, segons explica la institució al fet que el nou model de factura, que va entrar en vigor el passat 1 de juny, només té un mateix concepte (cost d'energia) que unifica els tres trams horaris que existeixen, sense que hi haja cap mena de desglossament que permeta conéixer quin és el preu del KWH consumit en cadascun d'ells.

La Comissió Nacional dels Mercats (CNMC) ja va recomanar el mes passat desglossar el preu de l'energia per trams horaris, encara que la seua petició no es va atendre. La institució coincideix amb el criteri defensat per la CNMC i advoca també per detallar en la factura el preu de l'energia per trams horaris.

En opinió del defensor, els consumidors han de poder accedir a tota la informació necessària per a poder comparar les ofertes existents en el mercat i per a optimitzar el seu consum energètic i estalviar en la factura.

També et pot interessar

stats