Augmenten les consultes sobre com estalviar en el preu de la llum

Avacu adverteix que el primer que cal tindre clar és en quin mercat estem i saber entendre la factura

Augmenten les consultes per a estalviar en la factura de la llum

Les pujades històriques del preu de l'electricitat han fet augmentar les consultes dels usuaris per a poder estalviar en el consum. La majoria deriven de no entendre correctament les factures, una necessitat bàsica si es vol saber com estalviar. 

Una de les coses que menys clares té la gent, explica el portaveu d’Avacu, Julián Tío, és la diferència entre el mercat regulat i el lliure. El mercat regulat és el que té un preu variable segons els horaris marcats pel govern, i qui tinga aquest tipus de tarifa sí que ha d’adaptar el seu consum a aquests horaris si vol estalviar. En canvi, les persones que estan en el mercat lliure no necessiten tindre en compte els horaris. És important també tindre clar quin tipus de contracte tenim, recalca. 

Però més allà d’entendre la factura, moltes persones que estan en el mercat regulat s’enfronten al fet de no poder decidir quan fan ús de l’electricitat, tant a nivell personal, si els horaris no concorden amb les tarifes més baixes, com laboral, quan una empresa no pot adaptar la seua producció a les hores de preu més reduït. 

Una altra qüestió que cal tindre en compte és el que s’anomena consum fantasma, és a dir, tot aquell consum de llum que realitza un electrodomèstic endollat a la xarxa elèctrica malgrat que no s’estiga utilitzant en aqueix moment. Uns consums que es van introduint a poc a poc en la factura però que, al preu que té actualment el quilovat, s’acaben notant. 

Tot i això Julián Tío reconeix que amb uns preus tan alts els consumidors i consumidores tenen molt poc de marge de maniobra. 

També et pot interessar

stats