El preu de la llum continua sense fre: aquest divendres, 216 euros el megawatt hora

Octubre comença amb un nou rècord en l'import de l'electricitat en el mercat majorista, que arriba en plena escalada del cost de l'energia en tot el món

Una persona canvia una bombeta de llum
Una persona canvia una bombeta de llum / Marta Fernández (Europa Press)

El preu majorista de la llum continua desbocat i aquest divendres batrà un altre rècord històric fins a arribar a 216,01 euros per megawatt hora (MWh) de mitjana, segons les dades de l'operador de mercat elèctric designat (OMIE). És la primera vegada que se supera el llindar dels 200 euros. 

Octubre comença amb un nou increment en el cost de l'electricitat en el mercat majoristapool—, que es produeix en plena escalada del preu de totes les matèries primeres vinculades a l'energia a tot el món. Per exemple el gas, el petroli i el carbó. Això, paral·lelament, ha disparat els drets de CO₂, també en màxims històrics.

Respecte a fa una setmana, quan el preu de l'electricitat en el mercat majorista espanyol estava en 172,97 euros/MWh, la pujada prevista per a aquest divendres és del 24,88%. I si es compara amb el mateix dia però de fa un any (41,48 euros), l'increment és del 420,76%, és a dir, s'ha multiplicat per més de cinc.

El preu més alt aquest divendres es donarà entre la franja horària de les 21:00 i les 23:00 hores que arribarà a 230 euros/MWh. El més baix, per contra, es registrarà entre les 15:00 i les 18.00 hores, quan cotitzarà a 198,77 euros.

En aquest context, el preu de l'electricitat a Espanya ja ha marcat prèviament els majors pics històrics tant al juliol com a l'agost. Setembre ha continuat l'escalada i ha trencat tots dos registres, fins a situar-se en una mitjana de 156,14 euros en el nové mes de l'any.

No obstant això, el govern espanyol ja ha aprovat un pla de xoc per a contindre temporalment les pujades i que no es reflectisquen en els rebuts de les persones consumidores, en rebaixar els impostos i minorar alguns ingressos extraordinaris de les elèctriques.  

En qualsevol cas, el preu de la cotització que es publica cada dia, com ja ha advertit l'executiu de Pedro Sánchez, seguirà en cotes elevades i pujant, almenys, fins a març de l'any que ve. És aleshores quan es preveu que aquestes mesures extraordinàries es retiren. Mentrestant, la factura hauria de continuar baixant de preu malgrat l'alça en el mercat majorista.

També et pot interessar

stats