El preu de la gasolina no toca sostre i és el més alt dels últims nou anys
El gasoil està també molt prop del seu màxim històric i el gasoil B bonificat que gasten agricultors i pescadors s'ha incrementat un 50 % en un any
Si els ha tocat omplir el dipòsit aquests dies, ja deuen haver notat que els preus dels combustibles estan pels núvols. El preu de la gasolina no toca sostre i puja per cinquena setmana consecutiva. La causa és la tensió que es viu entre Rússia i els Estats Units pel conflicte amb Ucraïna, en un context marcat per la crisi energètica que està impulsant els carburants a marcar nivells excepcionalment alts en tot el continent.
Segons les dades difoses pel Butlletí Petrolier de la Unió Europea (UE), la gasolina es ven actualment a Espanya a un preu rècord d'1,538 euros el litre. És el preu més alt dels últims nou anys. Pel que fa al gasoil, puja des de fa sis setmanes i costa 1,422 euros, el cinqué preu més elevat des que hi ha registres, molt prop del seu màxim històric.
Malgrat superar en l'última setmana un rècord que estava en vigor des de setembre del 2012, fa més de nou anys, la gasolina a Espanya continua tenint un preu un 8,5% més baix que el registrat en la resta de grans potències europees.
El preu del gasoil B perjudica agricultors i pescadors
Si el preu de la gasolina ha arribat al rècord històric, el gasoil B, el bonificat, va pel mateix camí. En un any, el preu del combustible que gasten agricultors i pescadors s'ha incrementat un 50%.
Pel que fa al gasoil pesquer, tot i ser més econòmic, la pujada ha sigut encara més forta. El preu s'ha duplicat en un any, en un sector en què el combustible pot representar fins al 40% de la despesa en l'activitat.
Una situació que posa contra les cordes els que viuen de la terra i els treballadors de la mar, que veuen un futur prou negre. Un sobrecost que ni pescadors ni agricultors poden aplicar als seus productes.
El petroli té el seu preu més alt dels últims set anys
El preu del petroli intermedi de Texas (WTI) ha tancat aquest dilluns amb un descens de l'1,1% fins als 91,32 dòlars el barril, pressionat per les negociacions nuclears entre els EUA i l'Iran.
Aquest dimarts es reprendran a Viena les negociacions entre l'Iran i Alemanya, França, el Regne Unit, Rússia i la Xina per a salvar el pacte que limitava el programa nuclear iranià a canvi de l'alçament de les sancions.
El petroli de referència està en el seu preu més alt dels últims set anys després de set setmanes en ascens, pressionat per la demanda creixent derivada de la recuperació i l'oferta limitada.
Des del començament del 2022, el cru s'ha revalorat més del 20% influït pels conflictes geopolítics a Europa de l'Est i l'Orient Mitjà, i més recentment per les fredes temperatures als Estats Units. Els preus del cru seguiran en màxims durant tot el primer trimestre de l'any, i el barril Brent arribarà als 90 dòlars per primera vegada des d'octubre del 2014.
El dèficit estructural de subministrament dels productors de l'OPEP juntament amb la recuperació de la demanda global, a mesura que el món supera l'impacte de la variant òmicron, té com a conseqüència immediata la construcció d'un mercat petrolífer deficitari en el primer trimestre del 2022.
El cost de gas
Si la situació entre Rússia i Ucraïna empitjora, tenint en compte que la capacitat mundial de gas natural liquat és insuficient per a reemplaçar al complet els subministraments de gas natural rus a Europa, el pool elèctric se situaria per damunt dels 250 euros el megawatt hora.
No obstant això, i atés que per a Rússia la Unió Europea representa el 85% de les vendes de gas, la consultora Tempos Energia augura que el gas rus, el 37% del consumit a Europa, continuarà fluint pel vell continent.