La UE i els EUA reforcen la seua aliança energètica davant les amenaces de Moscou

Més del 40% de les importacions de gas que arriben a la Unió Europea procedeixen de Rússia 

Vista general d'una estació de gas a prop de la frontera entre Ucraïna i Polonia en Drozdovychi
Vista general d'una estació de gas a prop de la frontera entre Ucraïna i Polonia a Drozdovitxi / Reuters

La Unió Europea i els Estats Units han respost a les amenaces de Rússia reforçant la seua aliança energètica per a garantir un subministrament "continu, suficient i oportú" de gas al bloc comunitari en cas d'una crisi, com un eventual atac de Moscou a Kíev, Ucraïna.

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, i el president dels Estats Units, Joe Biden, han eixit al pas dels últims esdeveniments amb una declaració conjunta en la qual tots dos es comprometen a "intensificar la cooperació energètica" amb la finalitat que la ciutadania i les empreses "disposen d'uns subministraments energètics fiables i assequibles".

El text s'emmarca en l'escalada de tensions amb el Kremlin, que ha acumulat tropes a les seues fronteres amb Ucraïna i ha despertat la por d'una nova agressió al seu veí, malgrat els intents diplomàtics per a reduir les intencions de Vladímir Putin.

En aquest context, fonts europees reconeixen que han treballat "més intensament que mai" amb les autoritats nord-americanes durant les últimes tres setmanes, amb l'objectiu de preparar sancions contra Moscou, però també per a estar llestos davant aquelles que puga adoptar Rússia contra el club comunitari.

 Més del 40% de les importacions de gas procedeixen de Rússia

El problema de la UE és que depén en gran manera de les importacions de gas procedents de Rússia, que aglutina el 41% d'elles i distribueix aquest recurs a uns vint Estats membres del bloc, amb els socis del sud-est del bloc com els més afectats. A més, els depòsits de gas dels països comunitaris, quan l'hemisferi nord es troba a la meitat de l'hivern, estan actualment al 40%, davant del 53% dels valors de fa just un any.

Diversificar la seua cartera i reduir la dependència del gas rus és un dels grans objectius que s'ha marcat el bloc des de fa temps, a pesar que Berlín i Moscou van tirar avant el seu pla per a augmentar les importacions de gas a través del Nord Stream 2, pendent encara d'autorització per a operar, una cosa a la qual s'oposa els Estats Units.

Actualment, Washington és el principal proveïdor de la UE de gas natural liquat (GNL), com recorden Biden i Von der Leyen en la seua declaració conjunta, en la qual totes dues parts remarquen que estan treballant "amb governs i operadors de mercat en el subministrament de volums addicionals de gas natural a Europa des de diverses fonts a tot el món".

També et pot interessar

stats