El preu dels carburants puja un 25% en un any i s’acosta als màxims històrics

Omplir un depòsit mitjà de gasolina de 55 litres costa ara al voltant de 83,6 euros, uns 16 euros més que al gener de 2021

Evolució del preu dels carburants
Evolució del preu dels carburants / Marta Galindo

El preu dels carburants ja s’acosta als màxims històrics després d'encadenar aquesta setmana la quarta pujada consecutiva en el 2022. La crescuda avança sense fre, i de manera sostinguda, en l’últim any. 

En concret, el preu mitjà de la gasolina se situa aquesta setmana en 1,520 euros per litre: això suposa un increment del 24,18% respecte als mateixos dies de l’any passat. S’acosta així al nivell màxim que es va assolir al setembre de 2012, quan va aconseguir el rècord històric, amb 1,522 euros per litre, segons dades del Butlletí Petrolier de la Unió Europea.

Pel que fa al preu mitjà del litre de gasoil, segueix la mateixa tendència que el carburant anterior. Aquesta setmana té un preu d’1,403 euros, i s'encareix un 26% respecte als mateixos dies de 2021. Aquest combustible no superava la cota d'1,4 euros el litre des de finals d'octubre de 2012 i també està prop de batre el màxim històric d’1,444 euros, que va marcar al setembre del mateix any.

Així, el preu dels carburants, després de la treva donada a finals de 2021, quan va encadenar cinc setmanes de caigudes, prossegueix amb l'escalada iniciada amb l'arrancada d’enguany.

La incertesa geopolítica, clau en la pujada dels combustibles

Aquest nou encariment en el preu dels combustibles es produeix a rebuf de l'escalada en el preu del cru davant de la incertesa geopolítica alimentada per les tensions a Ucraïna i un baix nivell d'oferta global. Aquest dimecres el barril de petroli de qualitat Brent, de referència per a Europa, ha superat el llindar dels 90 dòlars per primera vegada des d'octubre de 2014.

Omplir el depòsit, 16 euros més car que fa un any

D’aquesta manera, omplir un depòsit mitjà de gasolina de 55 litres costa ara al voltant de 83,6 euros, uns 16,3 euros més que fa un any, mentre que en el cas de repostar amb gasoil ascendeix a quasi 77,16 euros, 16 euros més que en l'última setmana de gener 2021.

Malgrat aquesta forta pujada, el preu de la gasolina sense plom de 95 a Espanya està per davall de la mitjana de la Unió Europea, situada en 1,66 euros el litre, i de la zona euro, amb un preu mitjà de 1,72 euros. En el cas del dièsel ocorre una cosa similar, ja que el preu a la UE és d’1,54 i d’1,585 a la zona euro.

També et pot interessar

stats