Austràlia s'ofereix a Europa com a alternativa "assequible" al gas rus

El ministre d'Energia ha dit que estan disposats a proveir gas natural als seus "aliats" europeus en el cas que Rússia talle el proveïment arran de la crisi a Ucraïna

Un treballador revisa les canonades en una estació compressora de gas en l'oleoducte Yamal-Europa prop de Nesvizh, Bielorússia
Un treballador revisa les instal·lacions en una estació de gas en l'oleoducte Iamal-Europa a Niasvij, Bielorússia / Vasily Fedosenko (Reuters)

El govern d'Austràlia està disposat a proveir de gas natural els seus "aliats" europeus a preus "assequibles", en cas que Rússia decidisca tallar el proveïment d'aquest recurs energètic als països d'Europa arran de la crisi a Ucraïna.

"Tenim gas i això ens posa en una posició de fortalesa per a fer costat als nostres clients i aliats", ha dit en un roda de premsa el ministre australià d'Energia, Angus Taylor, davant la possibilitat que el seu país, un dels majors productors de gas natural liquat del món, proveïsca Europa d'aquest hidrocarbur.

El ministre de Recursos, Keith Pitt, ha aclarit que si bé Europa no ha realitzat "una comanda formal" de subministrament de gas, el govern d'Austràlia està disposat a vendre-li'l a preus "assequibles".

Pitt també ha remarcat que "la desestabilització" pot comportar un impacte significatiu en el preu del combustible i que allí ja es comença a notar, el cost d'aquest recurs ja indica un augment del cost.

Alternatives al gas rus

L'oferta d'Austràlia es dona després que els Estats Units començara aquesta setmana converses amb els seus aliats europeus per a "identificar" alternatives al gas rus en altres parts del món, com el nord d'Àfrica o Orient Mitjà.

La tensió a Europa s'ha elevat davant una possible invasió o incursió russa a Ucraïna, després que Moscou mobilitzara uns 100.000 soldats a la frontera ucraïnesa, per on passen els seus gasoductes que proveeixen de gas els membres del bloc dels Vint-i-set, incloent-hi Espanya.

El 41% del gas natural que es consumeix a la Unió Europea (UE) prové de Rússia, país que també és el seu principal proveïdor de cru i combustibles fòssils.  

També et pot interessar