Sánchez aposta per la dissuasió a Rússia i la via diplomàtica per a evitar el conflicte armat a Ucraïna

Casado li demana al cap de l’executiu “unitat d’acció” del govern espanyol per a afrontar la crisi

El president del govern espanyol en la compareixença que ha oferit aquest dimecres, després de reunir-se amb la primera ministra finlandesa
El president del govern espanyol en la compareixença que ha oferit aquest dimecres, després de reunir-se amb la primera ministra finlandesa / Juan Carlos Hidalgo (Efe)

Dissuasió i unitat de diàleg i diplomàcia. Són les dues ferramentes amb què la Unió Europea pretén evitar un conflicte armat a la frontera de Rússia i Ucraïna. Així ho considera el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, qui ha admés que s'està vivint un moment “difícil, dur i crític” en les relacions de la Unió Europea i l’OTAN amb Rússia.

Sánchez feia aquestes declaracions després de reunir-se a Madrid amb la primera ministra finlandesa, per a abordar les polítiques de recuperació de la crisi que ha obert la pandèmia. Preguntat pels periodistes pel conflicte de Rússia, el cap de l’executiu ha assenyalat que “el desplaçament de les tropes que ha fet Rússia qüestiona el respecte a la legalitat internacional”.

En aquest sentit, ha llançat una advertència a Rússia: “Si hi ha una intervenció militar, tindrà conseqüències importants de la Unió Europea”, afirmava contundent. No obstant això, el president del govern s’ha mostrat optimista i creu que, malgrat la tensió, la unitat, el diàleg i la diplomàcia permetran evitar el conflicte armat. 

Conversa amb Casado

El president del PP, Pablo Casado, ha telefonat aquest dimecres a Pedro Sánchez per a traslladar-li el seu suport en la crisi d'Ucraïna i perquè exercisca "les seues obligacions en el marc de l'OTAN", alhora que li ha demanat "unitat d'acció" de l'executiu espanyol en aquesta crisi.

Sánchez, per la seua banda, li ha explicat que la posició d'Espanya es basa a garantir el principi de legalitat internacional, que implica respectar la integritat territorial de les nacions, com és el cas d'Ucraïna.

Fonts del govern han concretat que el president del govern espanyol li ha traslladat al cap de l’oposició que les eines necessàries són la unitat en el si de la Unió Europea, així com la coordinació de la Unió Europea amb l'OTAN per a garantir un diàleg exigent amb Rússia.

Segons ha informat el PP, Casado ha instat Sánchez a comparéixer en el Congrés "per una major transparència en aquesta crisi", una sol·licitud que el Grup Popular formalitzarà.

El cap de l'executiu espanyol ha traslladat a Casado que el govern mantindrà puntualment informats els grups parlamentaris a través del ministre d'Afers Estrangers o per ell mateix, si les circumstàncies ho fan necessari.

Així mateix, el líder de l'oposició li ha transmés a Pedro Sánchez la importància de la "unitat d'acció" dins del govern, "tal com està succeint en la resta de països europeus", en referència a les diferències en el si de l'executiu de coalició del PSOE i Unides Podem. "La prioritat passa per la dissuasió i la desescalada a través de la diplomàcia", ha subratllat.

També et pot interessar

stats