França i Alemanya exprimeixen el diàleg amb Rússia per a evitar el conflicte d’Ucraïna

Recorren al procés de Normandia com a via per a relaxar la tensió, perquè és l’únic instrument que recull el compromís dels implicats

El president francés Emmanuel Macron, a l'esquerra, en la roda de premsa d'aquest dimarts a Berlin amb el canceller alemany, Olaf Scholz
El president francés Emmanuel Macron, a l'esquerra, en la roda de premsa d'aquest dimarts a Berlin amb el canceller alemany, Olaf Scholz / Reuters

Els representants de França, Alemanya, Ucraïna i Rússia es reuneixen aquest dimecres a París per a intentar reduir la tensió entre Rússia i Ucraïna. Alemanya i França han reiterat la seua crida a la "desescalada" en relació amb la situació a Ucraïna i la seua aposta pel diàleg amb Rússia, a través del procés de Normandia.

La programació de la trobada no ha calmat l'escalada dialèctica. Rússia ha advertit que no es quedarà de "braços plegats" davant les accions del bloc occidental, al qual acusa d'incitar a Ucraïna a provocar a Moscou per a intentar obtindre avantatges unilaterals. Així ho ha denunciat aquest dimecres a la Duma el ministre d'Exteriors rus, Serguei Lavrov.

El president francés Emmanuel Macron en una roda de premsa amb el canceller alemany, Olaf Scholz, a Berlín ja va mostrar un moderat optimisme respecte al nou procés de diàleg. "Crea una expectativa positiva i pot permetre posar de nou alguna cosa en marxa," va assegurar Macron, qui va insistir que el format de Normandia és l'"únic" que pot evitar el col·lapse dels esforços per la pau, ja que només en aquest instrument hi ha "compromís" per part dels implicats.

Macron, que divendres conversarà per telèfon amb el president rus Vladímir Putin, es va mostrar encara un poc més escèptic respecte a les converses que mantenen Moscou i Washington. "Les converses amb Rússia sempre són difícils," va sentenciar.

No obstant això, tant ell com el canceller alemany van insistir a esgotar tots els formats existents, entre ells el Consell OTAN-Rússia i el fòrum oferit per l'Organització per a la Seguretat i la Cooperació a Europa per a tractar d'aconseguir una "dinàmica positiva".

També Scholz va subratllar que és un "bon desenvolupament" que, enmig d'una situació "difícil", les diverses parts estiguen fent "tot el possible" per trobar una eixida "a través de converses i negociacions". "L'única manera de resoldre situacions difícils és usar totes les possibilitats," va indicar el canceller alemany.

Europa viu el moment més perillós des que va acabar la guerra freda Josep Borrell - Alt representant de la Unió Europea per als Afers Exteriors

D’altra banda, l'alt representant de la Unió Europea per als Afers Exteriors, Josep Borrell, va advertir aquest dimarts que, a causa de la tensió entre Ucraïna i Rússia, Europa viu “la més greu deterioració del seu entorn de seguretat” i “el moment més perillós” des que va acabar la guerra freda.

“Afrontem el risc d'un gran conflicte militar al nostre continent”, va afirmar, i va assenyalar Rússia i els almenys 100.000 militars i equips pesats que ha posicionat a la frontera ucraïnesa, mentre “fa amenaces obertes d'usar la força, llevat que les seues demandes es complisquen”.

El cap de la diplomàcia comunitària va deixar clar que no es tracta d'una crisi que només afecta Ucraïna, sinó també a l'orde de seguretat a Europa, ja que, en la seua opinió, Rússia “pretén tornar la pàgina de la història, parar el rellotge i tornar a les esferes de seguretat que pertanyen al passat”. 

També et pot interessar

stats