Planas defensa que Espanya i el Marroc mantenen una relació comercial “positiva”

En plenes protestes del camp per la competència deslleial de productes de països tercers, recorda que el Marroc pot exportar productes a la UE a través de contingents amb aranzel reduït

El ministre Planas, responsable d'Agricultura, durant la seua intervenció en un desdejuni informatiu aquest dijous
El ministre Planas, responsable d'Agricultura, durant la intervenció en un desdejuni informatiu aquest dijous / Zipi (Efe)

En plena onada de protestes del sector agrari i amb repetides acusacions del sector agrícola de permetre’s l’entrada de productes del Marroc o d’Egipte, als quals acusen de competència deslleial, el ministre d'Agricultura, Luis Planas, ha defensat les relacions comercials amb el Marroc. A parer seu, Espanya manté amb el país veí una relació comercial “positiva” sempre que es respecten els contingents de productes marroquins que entren a la Unió Europea (UE).

Planas, en un desdejuni informatiu a Madrid, ha afirmat que el Marroc pot exportar productes a la UE a través de contingents amb aranzel reduït, un aspecte "perfectament lògic en un acord comercial i sempre que es respecten els contingents". A parer seu, sempre que es complisquen aquests dos requisits, la relació comercial entre els dos països serà "perfectament normal i positiva".

De fet, la manifestació de les organitzacions agràries que s’ha celebrat a València, s’ha fet als voltants del port, en un gest per a assenyalar aquestes infraestructures marítimes com a punt d’entrada al mercat espanyol de mercaderies que fan competència deslleial als productes cultivats a Espanya.

Els sindicats agraris han denunciat que les importacions agroalimentàries de tercers països, com el Marroc, que no compleixen els mateixos requisits fitosanitaris que els cultivats en sòl europeu, afonen els preus de les fruites i verdures espanyoles perquè es venen a preus inferiors, atés que els costos de producció són inferiors.

Un moment "excel·lent" per a les relacions "estratègiques" entre el Marroc i Espanya Luis Planas - Ministre d'Agricultura

Planas ha reiterat el moment "excel·lent" que viuen les relacions "estratègiques" entre el Marroc i Espanya, després de subratllar que moltes de les empreses marroquines que exporten a la UE tenen titularitat de persones jurídiques i ciutadans espanyols.

Així mateix, el titular d’Agricultura ha esmentat les oportunitats que ofereixen les tecnologies en agroalimentació al Marroc i la resta d'Àfrica, on el Ministeri d'Agricultura també pretén impulsar les inversions durant aquesta legislatura.

Visita oficial a Rabat

Cal recordar que aquest dimecres, el president del govern, de visita oficial a Rabat, es va reunir amb el rei Mohamed VI i va considerar l'etapa actual de relacions bilaterals com la millor "en dècades", perquè s’han fet intercanvis comercials que van superar el 2022 els 20.000 milions d'euros i una positiva evolució d'Espanya com a inversor al Marroc. En aquest sentit, Sánchez va avançar que Espanya preveu inversions al país magrebí per uns 45.000 milions d'euros fins al 2050.

També et pot interessar

stats