Els pirotècnics no negociaran les pròximes 'mascletaes' amb l'Ajuntament de València
Piroval afirma que se senten "maltractats i abandonats" després que s'haja suspés la Nit del Foc del 19 de març i s'haja prohibit de l'ús de productes pirotècnics de venda al públic.
L'associació de pirotècnics Piroval ha traslladat a l'Ajuntament de València la seua "indignació i tristesa" per l'anunci que es descarta la celebració de la Nit del Foc del 19 de març, després d'un informe desfavorable de la Conselleria de Sanitat. Davant d'aquesta decisió, han acordat que cap associat negociarà amb el consistori altres espectacles, incloses les pròximes mascletaes.
Piroval és l'Associació d'Empreses Pirotècniques de la Comunitat Valenciana i representa 27 de les principals firmes. En un comunicat, han informat que s'han reunit en una sessió extraordinària i han acordat traslladar als polítics valencians, especialment als de l'Ajuntament de València, que s'han sentit "maltractats, abandonats i humiliats per aquesta decisió".
Els pirotènics entenen "que no existeix cap risc sanitari per a la població, com s'ha demostrat en altres esdeveniments", mentre que la Conselleria de Sanitat ha advertit de "l'alt risc" dels espectacles pirotècnics per la possibilitat d'aglomeracions, amb el consegüent risc de contagis per no poder garantir les mesures de seguretat ni, principalment, la distància social.
Igualment, Piroval ha manifestat el seu "gran malestar" per la prohibició de l'ús d'artificis pirotècnics de venda al públic de baixa contaminació acústica durant la setmana del 15 al 19 de març. La patronal ha recordat que s'ha arribat a amenaçar de sancionar els possibles usuaris, "quan es podria haver autoritzat l'ús d'aquests artificis, mitjançant un ban de l'alcalde, com ho han fet altres municipis de la Comunitat Valenciana".
Sense notícies de la Generalitat
La patronal de la pirotècnia ha reiterat la seua "més enèrgica protesta i descontentament per no haver tingut notícies encara de la Generalitat" per part de Ximo Puig, al qui sol·licitaren en el seu moment una reunió i n'estan a l'espera "des d'ara fa quasi un any". Per això, han decidit per unanimitat que "cap de les empreses associades de Piroval tractarà directament amb l'Ajuntament de València per a efectuar cap treball en les pròximes campanyes festives, incloses les famoses mascletaes a la plaça de l'Ajuntament".
Ribó entén l'enuig de Piroval: "Sanitat no permet disparar castells"
L'alcalde de València, Joan Ribó, ha insistit aquest dimecres que la suspensió dels focs artificials del 19 de març obeeix a una instrucció de la Conselleria de Sanitat Universal. Ribó ha dit que entén l'"enuig" de l'associació de pirotècnics Piroval i ha precisat que potser "no han vist d'on venen els problemes", motiu pel qual s'ha compromés a "explicar-los-ho".
Segons ha recordat Ribó, dimarts de la setmana passada es va acordar amb la Conselleria de Sanitat que es podria disparar aquest castell de focs artificials sempre que fora després del toc de queda, per a impedir concentracions, però que posteriorment, el divendres, la Conselleria mateixa va emetre un informe en el qual aquest espectacle suposava un "greu perill d'augmentar el nombre de contagis". "També la Policia Local n'ha informat en contra, així que seguim escrupolosament les instruccions i hem acordat que no es pot fer", ha afirmat Ribó.
L'alcalde ha insistit que han "garantit al món pirotècnic que es mantindrà tot el pressupost per a aquests espectacles, i que quan siguen possibles es faran". Igualment, ha dit que "si en pròximes reunions es flexibilitzen les normes i deixen disparar" els castells, estaran "encantats de fer-ho".
Piroval proposa la celebració d'espectacles en determinades condicions, aplicant les mesures de seguretat que ja s'activaren a l'estiu en el programa "Torna la llum", que va permetre la disparada de 26 castells. També demanen que els municipis mantinguen la contractació dels focs artificials per a celebrar les festes patronals de la campanya estival de 2021 i els insten a donar suport al "consum de la pirotècnia".
Una caiguda de la facturació del 95%
Quantifiquen en un 95% la caiguda de la facturació en el primer any de pandèmia, a banda de l'amenaça de tancament que sobrevola la majoria d'empreses d'aquest sector tradicional valencià, que, tal com s'ha recordat, són una de les potes que sosté la declaració de les Falles com a patrimoni immaterial per part de la Unesco. Piroval reclama ajudes específiques a les administracions.