Els pirotècnics protesten per l'agonia del sector el dia que haurien començat les mascletaes

Les empreses reclamen ajudes directes i poder oferir espectacles segurs per a evitar el tancament en el segon any sense Falles.

VÍDEO | Els pirotècnics protesten per l'agonia del sector el dia que haurien començat les mascletaes

El sector pirotècnic s'ha concentrat a València per a protestar per la situació crítica que pateixen després de la suspensió, per segon any, dels actes fallers i d'altres festivitats com la Magdalena de Castelló. I ho han fet a la plaça de l'Ajuntament de València, coincidint amb el primer dia de març, un dia en què, en circumstàncies normals, s'hauria disparat la primera mascletà de Falles.

Vora 200 persones s'han congregat en enfront del consistori al darrere d'una pancarta amb el lema "Cultura i tradició en perill d'extinció", i exhibint cartells amb missatges com "Volem treballar", "La pirotècnia és segura" o "Salvem els nostres costums" en una protesta liderada per Piroval, l'associació d'empreses pirotècniques de la Comunitat Valenciana, que representa 27 de les principals firmes.

La presidenta, María José Lora Zamorano, ha llegit un manifest recordant l'amenaça de tancament que sobrevola la majoria d'empreses d'aquest sector tradicional valencià, i ha reclamat ajudes específiques a les administracions. Recorden que tot i la falta de facturació, les exigències de seguretat de les instal·lacions els repercuteixen uns elevats costos estructurals, com assegurances i alarmes, que comprometen la viabilitat dels negocis. Unes empreses tradicionals, que, segons s'ha recordat, són una de les potes que sosté la declaració de les Falles com a Patrimoni Immaterial per part de la Unesco.

Piroval proposa la celebració d'espectacles en determinades condicions, aplicant les mesures de seguretat que ja s'activaren a l'estiu en el programa "Torna la llum", que va permetre la disparada de 26 castells. També demanen que els municipis mantinguen la contractació dels focs artificials per a celebrar les festes patronals de la campanya estival de 2021, i els insten a donar suport al "consum de la pirotècnia".

Un 95% menys de facturació

En declaracions a À Punt, la presidenta de Piroval ha quantificat en un 95% la caiguda de la facturació en el primer any de pandèmia. "Un desastre sense precedents" que segons Lora Zamorano ha abocat al 80% de les firmes de l'associació a una situació crítica. Reclama una reunió amb la Generalitat i l'ofereix col·laboració "per a dissenyar espectacles segurs i potenciar la pirotècnia".

"Estem recorrent al patrimoni personal i això per a una empresa no és bo", lamenta la pirotècnica Reyes Martí, que adverteix que "la situació és més greu del que la gent es pensa". "Tenim les instal·lacions plenes de materials sense poder gastar-lo i pagant alarmes i assegurances", explica Martí, que lamenta la falta d'ajudes perquè segons diu: "estem en un buit, ja que no som cultura ni indústria ni res".

El pirotècnic Daniel Tamarit considera "lamentable" que s'haja arribat a la situació d'estar parlant de la subsistència d'un sector tradicional. "Taller que es tanca, taller que no torna a obrir. I els treballadors que se'n van no tornem. Correm el perill de quedar-nos sense personal ni empreses", alerta. A José Pallarés, de la pirotècnia Ricardo Caballer, el preocupa tant la parada actual com la falta d'horitzó clar per al futur d'un sector, del qual reivindica tant la riquesa que genera com l'alegria que aporta a la societat.

Galiana: "el pressupostos de Falles es repartirà al llarg de l'any"

Preguntat per la protesta, l'alcalde de València, Joan Ribó, ha recordat la vigència de les ajudes del Pla Resistir per als sectors més afectats per la crisi, així com d'altres municipals, i ha anunciat que es treballa en noves per al món faller, que inclouen col·lectius com els pirotècnics. A més ha defés la celeritat que s'està donant el consistori a l'hora de concedir les prestacions.

El regidor de Cultura Festiva, Carles Galiana, s'ha acostat a la concentració "per a traslladar el suport al sector" i assegurar-los que el consistori té previst repartir el 2021 la despesa en pirotècnia preassignada per a les les Falles, com ja va fer l'any passat. Per contra, ha advertit que l'autorització que els ha demanat Piroval per a llançar castells el 18 i 19 excedeix de les competències municipals, ja que es faria fora del toc de queda. L'Ajuntament, però, es manté en la posició de condicionar la disparada de petards a l'ordenança municipal de soroll, com ja va avançar Galiana, la qual cosa restringeix l'ús a artefactes menors, com bombetes i xinesos. En la protesta d'aquest dilluns els pirotècnics han instat les administracions a "afavorir el consum" de petards i han desafiat les limitacions acústiques amb el llançament d'una carcasa.

La protesta ha rebut el suport dels grups de l'oposició municipal. Des del PP, María José Català ha reclamat "un gest" per al sector donant-los permís a alguna activitat, perquè "els donaria la vida". Fernando Giner, de Ciutadans, ha reclamat ajudes directes, ha advertit de la importància de la viabilitat de les empreses tradicionals de les quals es nodreix el sector, i ha assenyalat que la seua continuïtat condiciona també la de la declaració de patrimoni immaterial per part de la Unesco. De manera semblant s'ha manifestat també el representant de Vox, Pepe Gosálbez.

També et pot interessar

stats