Nova reunió del govern espanyol amb el Comité Nacional del Transport per tractar de desactivar la vaga

La tensió creixent avança un dia una cita a la qual no està convocada la Plataforma en Defensa del Sector del Transport de Mercaderies, impulsora de la protesta

Protesta de transportistes aquest divendres a Valladolid
Protesta de transportistes, aquest divendres a Valladolid / Nacho Gallego (Efe)

El govern espanyol insisteix a trobar una eixida a la situació del transport al marge dels col·lectius en vaga, quan es compleixen onze dies de protesta. La vicepresidenta primera del govern espanyol i ministra d'Afers Econòmics i Transformació Digital, Nadia Calviño, la ministra d'Hisenda i Funció Pública, María Jesús Montero, i la ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez, es reuniran aquest dijous dia 24, amb el departament de mercaderies del Comité Nacional del Transport per Carretera (CNTC), segons figura en l'agenda del Ministeri de Transports.

Poc abans, Sánchez havia anunciat la reunió en Twitter. L'executiu ha avançat un dia la reunió amb el CNTC i està segur que s'arribarà a un acord en la trobada de demà, dijous. I el president Pedro Sánchez també va defensar dimecres al Congrés que aquesta setmana hi haurà un acord amb el sector del transport.

El govern espanyol va pactar dilluns amb el CNTC, després d'una reunió maratoniana, una reducció "efectiva" en el preu del carburant equivalent a 500 milions d'euros. L'anunci, en tot cas, no va calmar els ànims del sector i, de fet, la falta de concreció va fer que la vaga sumara més associacions de transport.

Sánchez ha explicat que la interlocució del Ministeri amb el sector del transport de mercaderies per carretera s'articula a través del CNTC, que està constituït pels representants de les associacions professionals del transport sota un procés garantista, basat en la representativitat acreditada que tenen. El comité és el representant de tot el sector, incloent des dels autònoms fins a les xicotetes, mitjanes i grans empreses amb representacions obtingudes després d'un procés reglat i transparent. Precisament, la composició s'ha renovat aquest mateix any, sense que la plataforma convocant de l'atur haja obtingut la representació en cap, ha apuntat.

"No donarem per bo cap acord que no siga pres directament amb nosaltres [...]. Continuen asseient-se a negociar amb interlocutors que no considerem vàlids", ha advertit el president de la plataforma, Manuel Hernández, que ha convocat una manifestació a peu per a divendres, dia 25, a Madrid amb l'objectiu que l'executiu "veja els milers de famílies" afectades.

Mentrestant, creix la pressió al govern. Supermercats, fabricadors d'aliments, hostalers, partits polítics i sindicats van demanar aquest dimecres a l'executiu que actue com més prompte millor per a desactivar l'atur de transportistes, davant dels problemes de proveïment que ja es comencen a produir.

I a les veus crítiques amb el govern hui també s'ha afegit el secretari general de CCOO, Unai Sordo, que ha considerat que el govern espanyol hauria d'haver actuat ja per a tractar de detindre l'atur generat pels transportistes, davant de la pujada del preu dels carburants.

També et pot interessar

stats