El Marroc i Nigèria impulsen un megaprojecte de gasoducte marí que uniria amb Espanya

L'empresa australiana Worley serà l'encarregada de dur a terme un estudi de viabilitat inicial del projecte, que cobriria una distància de més de 7.000 quilòmetres

Gasoducte Magreb-Europa
Gasoducte Magreb-Europa / Arxiu

El Marroc i Nigèria han impulsat el projecte d'un gran gasoducte marí que permetria exportar gas natural a altres països africans i a Europa, amb la unió a través d'Espanya.

L'empresa australiana Worley serà l'encarregada de dur a terme un estudi de viabilitat inicial del projecte, que cobriria una distància de més de 7.000 quilòmetres per a unir Nigèria amb el Marroc, travessant aigües territorials de 13 països, 11 dels quals estan situats a l'Àfrica Occidental.

El projecte, denominat NMGP i que serà el segon més llarg del món si es culmina, naix a través d'una iniciativa conjunta entre els governs de Nigèria i el Marroc. L'objectiu és que estiga configurat perquè arribe a la seua destinació final, Europa.

El mes de desembre passat, tots dos països van signar un acord per a finançar l'estudi de disseny d'enginyeria del projecte, després que el Banc Islàmic de Desenvolupament l'aprovara.

Tall del subministrament del gasoducte Magreb-Europa

Aquest projecte podria suposar un corredor al gas natural de Nigèria de camí al Vell Continent. A més, alleujaria les tensions de subministrament del Marroc, després que al novembre Algèria decidira, a causa de la tensió existent amb Rabat, deixar de subministrar gas natural a través del gasoducte Magreb-Europa.

D'aquesta manera, es tallava el proveïment a través d'aquesta via per a Espanya, quedant només la del gasoducte submarí Medgaz, que no passa pel Marroc.

Sense el subministrament de gas natural d'Algèria, a més de perdre els drets de pas milionaris que ingressava pel trànsit del gasoducte, el Marroc va veure perillar el proveïment energètic.

No obstant això, el febrer passat, el govern d'Espanya va obrir la porta a permetre al Marroc utilitzar el gasoducte del Magreb-Europa, amb la finalitat d'alleujar les seues necessitats energètiques. D'aquesta manera podia adquirir gas natural liquat en els mercats internacionals, desembarcar-lo en alguna planta de regasificació peninsular i fer servir el gasoducte del Magreb perquè arribe al seu territori.

També et pot interessar

stats