La manca de pluja obliga a declarar la situació d'emergència per sequera a la conca del Palància

Encara no cal adoptar mesures restrictives, però les reserves comencen a esgotar-se

Riu Palància al seu pas per Soneja (Alt Palància) / À Punt NTC

L'absència de pluja continuada a la conca del Palància ha obligat la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX) a declarar la situació d'emergència per sequera en aquesta zona. Tot i que encara no cal adoptar mesures restrictives, els regants podrien ser els més afectats per la manca de precipitacions.

Ara mateix, la Comunitat Valenciana està vivint de les rendes de les pluges de la primavera del 2022, però en zones com la conca del Palància comencen a esgotar-se. Miguel Polo, president de la CHX, ha explicat en declaracions a À Punt que pràcticament no ha plogut des de juny i això fa que les reserves de l’embassament del Regajo estiguen al mínim. 

De moment la situació no és alarmant, ni tan sols per a l'ús agrícola, que seria el primer afectat, perquè encara no ha començat la temporada de reg, diu Polo. En aquest sentit, l’alcalde de Sagunt, Darío Moreno, afirma que a la capital del Camp de Morvedre tampoc tenen problemes encara perquè els seus regants estan fent ús de les reserves d’aigües subterrànies, que estan aproximadament al 75% de la capacitat.

Soneja (Alt Palància) és un dels municipis de la conca del Palància afectats per la situació d'emergència d'escassesa hídrica. Una situació provocada per l'absència continuada de pluja, que obligarà a prendre diferents mesures entre les quals també s'inclou la conscienciació, segons ha explicat l’alcalde del municipi, Benjamín Escriche.

En aquest municipi de l'Alt Palància ja hagueren de tallar l'aigua de les fonts públiques a l'agost, i encara no s'ha recuperat. De fet, l’altre brollador que tenen, el del Minguet, quasi s’ha secat. 

La falta de pluja també fa que el sistema Sénia-Maestrat estiga en situació d'alerta, a només un pas de la declaració d'emergència. I la de la Marina Alta, en situació de prealerta.

També et pot interessar

stats