La Comunitat Valenciana viu una tardor seca sense precedents

L’Aemet alerta que estem davant d'un nou patró en la manera en què es produeixen precipitacions

Una dona utilitza un paraigües per a protegir-se del sol, en una imatge d'arxiu
Una dona utilitza un paraigües per a protegir-se del sol. Imatge d'arxiu. / Edu Botella / Europa Press

No plou. L’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) ha alertat que els episodis d’aigua durant la tardor han sigut molt escassos. Excepcionalment secs. I ja no es tracta d’un episodi aïllat. Segons han explicat, fa deu anys que observen aquesta situació i ja hi ha indicis que “estem davant d'un nou patró en la forma en la qual es produeixen les precipitacions”. De fet, enguany ja es va viure un episodi de sequera inusual els mesos de març i abril. 

València, només sis dies de pluja en quatre mesos

A València, des del 20 de setembre , només ha plogut sis dies i, sumant totes les precipitacions, s’ha acumulat la irrisòria xifra de 6,4 l/m². Totes han sigut de nit. Entre les 8 del matí i les 21 hores, no ha caigut ni una gota a la ciutat.

El dia més intens va ser el 23 d'octubre, entre les 21 i les 22 hores; de manera molt feble, el 22 d'octubre, el 9 de novembre i el 4 i 6 de desembre, de matinada. L'últim dia que va ploure a València va ser el 7 de desembre i només es van acumular 1,9 l/m², també entre les 21:00 i les 22 hores.

La meitat d’aquestes precipitacions testimonials s’acumulen durant els mesos d’octubre i novembre, amb 3,2 l/m². Des del 1859, només s’havia viscut un episodi de sequera semblant en el bimestre octubre-novembre del 1882, quan es van acumular 3 l/m². De fet, inclús aquell any va ser més plujós, perquè al desembre es van registrar 53,6 l/m².  

No són xifres habituals. L’Aemet ha explicat que, considerant que el 1882 (l’altra data de referència de sequera) va ploure els primers dies del mes, podem concloure que la sequera d’aquests últims mesos de finals del 2023 a València “no té precedents”. 

Alacant, pitjor que València

L’Aemet ha assegurat que la situació a la ciutat d’Alacant és “pitjor” que a València. Des del 20 de setembre s'han registrat 4,4 l/m² en cinc dies de pluja. Tot el que ha plogut ha sigut entre les 22:00 hores i les 6 del matí. “Molts alacantins fa tres mesos que no veuen ploure”, ha assegurat l’agència meteorològica. “No hi ha precedents” –afirma– i alerta que “ens plantarem en l'última setmana de l'any sense pluja a la vista”.

Castelló ha viscut la tardor més seca des que hi ha registres

Si bé Castelló de la Plana ha registrat més aigua aquests últims tres mesos, la xifra també és molt baixa: 9 l/m² des del 20 de setembre, i han sigut huit dies de pluja, pràcticament quasi tot es va acumular el 14 d'octubre i el 7 de desembre (3,2 en cadascun). Com a València i Alacant, quasi tot va caure de nit o de matinada.

“A Castelló de la Plana tenim registres des del 1911 i tant el bimestre octubre-novembre com el trimestre octubre-novembre-desembre són els més secs des que hi ha registres a la ciutat”, ha explicat l’Aemet. No es vivia una tardor tan seca des del 1981 i aquell any durant els mesos d’octubre, novembre i desembre van caure 17,6 l/m².

Els anticiclons trauen més sequera

La Comunitat Valenciana ha viscut aquest cap de setmana un anticicló quasi de rècord per a un mes de desembre. “Només tenim registrat un precedent al desembre d'un anticicló tan intens com el previst aquest cap de setmana. Va ocórrer el dia 10 de desembre del 1980”, ha explicat la institució a través de les seues xarxes. 

Què implica un anticicló en aquesta època de l’any? Segons explica l’Aemet, la conseqüència directa és l’absència de pluges, les inversions tèrmiques —amb gelades en altiplans i fons de valls de l’interior, formant boires— i vent fluix, que pot provocar mala qualitat d’aire a les grans ciutats. A més, aquests fenòmens són persistents. “És probable que seguim sense pluges almenys fins a Nadal”, ha alertat l’Agència. 

També et pot interessar

stats