Un desembre sec i càlid: l’últim mes del 2023 va ploure un 92% menys que la mitjana

Segons Aemet no hi ha precedents d'un començament d'any hidrològic tan sec com aquest últim

La sequera afecta l'agricultura i ramaderia valenciana
La sequera afecta els patrons del clima a la Comunitat Valenciana / À Punt NTC

Continua sense ploure. Aquesta sequera sense precedents s’allunya a tota velocitat de ser una situació excepcional i, com ja alertava fa un mes l’Aemet, s’està creant un nou patró en la manera en què es produeixen precipitacions.

En quasi el 80% del territori, ha plogut menys de 5 l/m². El municipi que més aigua ha rebut ha sigut Fredes (Baix Maestrat), amb 12 l/m² i Morella (els Ports), amb 11,6 l/m². Amb les dades de desembre, el primer trimestre de l'any hidrològic 2023-2024, que va començar l'1 d'octubre, és el més sec des de, almenys, 1950.

Segons Aemet, no hi ha precedents d'un començament d'any hidrològic tan sec com aquest últim. De mitjana, durant el trimestre s'han acumulat 14,5 l/m², quan el registre normal seria 161,1 litres. En les capitals, amb més d'un segle de registres, aquest trimestre de final d'any també és el més sec de les seues respectives sèries.

Calor d’estiu en ple hivern

La calor no ajuda precisament perquè es produïsquen precipitacions. El mes de desembre del 2023 va ser tan càlid i sec a la Comunitat Valenciana, que la pluja acumulada va ser un 92% inferior a la mitjana del període entre 1991 i el 2020, amb una temperatura mitjana 1,4 graus superior a la de referència. 

Les temperatures més altes han creat una sensació asfixiant per a ser hivern: el dia 11, es van registrar 27,3 °C a València, la temperatura més alta a la ciutat des de 1896; en l'aeroport de Manises es van superar durant dos dies consecutius el màxim històric del mes, amb 27,7 °C; el dia 12, Novelda va tindre el rècord de temperatura per a un mes de desembre a la Comunitat, amb 29,1 °C.

Encara que les previsions auguren que aquest dimarts a la vesprada hi haja precipitacions pel sud que es desplacen cap al nord dimecres, tendiran a cessar entre dijous i divendres; és a dir, que no s’espera que siguen suficients per a revertir aquest dèficit d’aigua dels últims tres mesos. Tampoc la neu, que caurà feble, amb probables acumulacions de 2 cm en punts de l'interior nord. A aquesta hora, no hi ha avisos meteorològics actius.

També et pot interessar

stats