Llauradors valencians s’uneixen a la protesta de Madrid coincidint amb la reunió dels ministres d’Agricultura europeus

La mobilització, convocada per Asaja, COAG i UPA, reclamarà la reciprocitat dels requisits a les importacions procedents de països tercers

Un dels tractors que participava en el protesta de dimecres a Madrid s'obri pas entre els aplaudiments dels manifestants
Un dels tractors que participava en la protesta de dimecres a Madrid s'obri pas entre els aplaudiments dels manifestants / Fernando Villar (Efe)

Madrid acull aquest dilluns una nova protesta de llauradors de tot Espanya, entre els quals no faltaran els valencians. Amb el lema "El camp exigeix suport, respecte i reconeixement", Asaja, la Coordinadora d’Organitzacions d’Agricultors i Ramaders (COAG) i la Unió de Xicotets Agricultors (UPA) han organitzat una tractorada i posteriorment una marxa a peu per a reclamar al Ministeri d’Agricultura mesures que traguen el sector agrari de la crisi en què està immers.

Diversos autobusos partien a primera hora d’aquest dilluns des del territori valencià per a unir-se a la protesta a peu que començarà al Ministeri d’Agricultura i que es dirigirà, pel centre de la ciutat, fins a la seu de l'Oficina de la Comissió Europea a Madrid, coincidint amb la reunió del Consell de Ministres d'Agricultura de la Unió Europea (UE) a Brussel·les. També està previst que desenes de tractors s’unisquen a aquesta marxa i es concentraran al pont d’Arganda per a dirigir-se al centre de la ciutat.

El president de AVA-Asaja, el valencià Cristóbal Aguado, ha reclamat al ministre d'Agricultura, Luis Planas, que "aprofite aquesta oportunitat crucial que brinda la cimera de ministres d'Agricultura, en plena onada de mobilitzacions agràries en tot Europa, per a implantar d'una vegada per sempre la reciprocitat o clàusules espill, és a dir, la reciprocitat dels requisits fitosanitaris, a les importacions procedents de països tercers, de tal manera que tinguen les mateixes obligacions fitosanitàries, socials i mediambientals que Brussel·les exigeix a les produccions comunitàries".

Aguado instava el ministre Planes a no permetre "excuses" d’altres països europeus per a reclamar mesures que traguen el camp de la crisi i que faça valdre "el paper protagonista com a rebost d’Europa". Una reivindicació que feia extensiva al president del govern espanyol, Pedro Sánchez. "O el govern espanyol rectifica ja, o els productors abandonaran, el despoblament rural anirà a més, els incendis creixeran i els aliments s'encariran encara més", afegia Aguado.

Els llauradors esperen que la reunió que mantenen aquest dilluns els ministres del ram permetrà impulsar "respostes ràpides i estructurals a la crisi actual a la qual s'enfronta el sector agrari". En aquest sentit, els ministres hauran de decidir sobre la negociació de les clàusules espill i la flexibilització de la PAC, dos assumptes "vitals" per als productors espanyols, com incideixen des de les organitzacions agràries convocants de la protesta a Madrid.

També et pot interessar

stats