Els Vint-i-set debaten el pla de Brussel·les de rebaixar requisits ambientals per a obtindre fons de la PAC

La trobada es produeix tot just quatre mesos abans de les eleccions europees i enmig de les protestes del camp arreu del bloc comunitari 

Protesta aquest dilluns a Brussel·les
Protesta aquest dilluns a Brussel·les / Yves Herman (Reuters)

Els ministres d'Agricultura de la Unió Europea tractaran aquest dilluns la proposta de la Comissió Europea per a rebaixar els requisits mediambientals que han de complir els agricultors per a accedir a finançament de la política agrària comuna (PAC). La trobada es produeix enmig d'una nova convocatòria de protestes a la capital belga.

Brussel·les ha materialitzat així el que ja va avançar la presidenta de l'executiu comunitari, Ursula von der Leyen, una minva de la pressió burocràtica per al sector agroramader. Delegacions com l’espanyola s’han mostrat favorables a aquesta proposta. 

Fonts diplomàtiques han explicat que aquesta reunió s'ha convocat arran de les protestes i perquè existeix una "disposició d'escoltar" per part dels Vint-i-set. Es tracta d'un nou gest de solidaritat amb el camp tot just quatre mesos abans de les eleccions europees.

Per a rebre el suport de la PAC, els agricultors i agricultores han de respectar un conjunt millorat de nou normes beneficioses per al medi ambient i el clima conegudes com a BCAM, un principi de condicionalitat que s'aplica a prop del 90% de la superfície agrícola utilitzada a la UE i exerceix un paper important en la integració de pràctiques agrícoles sostenibles.

En aquesta proposta, la Comissió pretén simplificar alguns dels requisits de condicionalitat d'aquestes normes perquè entén que ha resultat difícil d'implementar en determinades circumstàncies.

Brussel·les ja ha concedit una exempció parcial de les normes sobre terres en guaret el 2024, les anomenades BCAM 8, i planteja ara canviar també la BCAM 1, que obliga a mantindre estables les superfícies de pastures permanents a la UE des de l'any de referència 2018.

Una altra de les mesures presentades consisteix a aclarir l'ús del concepte de força major i circumstàncies excepcionals, un terme jurídic que permet eludir sancions als agricultors i agricultores que no puguen complir tots els requisits de la PAC a causa d'esdeveniments excepcionals i imprevisibles aliens al seu control, com en casos de sequeres o inundacions greus.

També et pot interessar

stats