Els llauradors celebren les pluges, però temen que ofeguen els cítrics si continuen

Les precipitacions augmenten els calibres, salven la collita de moscatell i afavoreixen les magranes, però un excés d’humitat pot podrir les arrels dels arbres

Les precipitacions dels últims dies, per ara, són beneficioses per als cultius
Les precipitacions dels últims dies, per ara, són beneficioses per als cultius / À Punt NTC

L’aigua caiguda fins ara és beneficiosa per als cultius valencians, tant per als de regadiu com per als que requereixen menys humitat, però amb les quantitats importants recollides fins ara, els citricultors ja comencen a mirar de reüll el cel. Si continuen caient amb la mateixa mesura, les precipitacions poden acabar podrint les arrels i fent morir els tarongers.

A banda de la fruita aiguada i caiguda a terra, principalment a la Plana, l'atenció dels agricultors està posada en els tarongers que poden arribar a morir si passen molt de temps negats d'aigua, com explica José Francisco Nebot, de la sectorial citrícola de la Unió de Llauradors. “Podria arribar a matar el taronger, depenent dels dies que estiga un arbre en aigua, els episodis llargs de pluges sempre són molt perillosos”, advertia.

Els cítrics més afectats són els de collita tardana, principalment la mandarina ortanique i la taronja lane-late.

Pel que fa a altres cultius de zones castigades per la sequera prèvia a aquestes pluges, l'Associació de Joves Agricultors d'Alacant (Asaja) assenyalava que les precipitacions dels últims dies han salvat mitja collita de moscatell, han consolidat el cultiu de magranes i han estalviat un reg a la comarca del Baix Segura.

Les precipitacions, a més d’estalviar regs, segons Asaja, retornen la viabilitat als ceps de raïm moscatell a la Marina Alta i augmenten el calibre de nispros, magranes i raïm a la Marina Baixa, el Camp d'Elx i el Vinalopó Mitjà.

A l'Alcoià i el Comtat, l'aigua caiguda els últims dies allarga la vida d'una collita de cereal molt compromesa per la sequera. 

També et pot interessar

stats