Les precipitacions dèbils continuen al territori, que encara manté almenys tres carreteres tallades

Els pantans del Túria i del Palància obrin les comportes i la Confederació Hidrogràfica del Xúquer afirma que les precipitacions caigudes garanteixen l’aigua de tota aquesta campanya

La franja litoral és la que més pluges ha recollit durant la nit de dimarts
La franja litoral és la que més pluges ha recollit durant la nit de dimarts / Biel Aliño (Efe)

La pluja continua banyant els carrers del territori, però ho fa d’una manera moderada i sense causar problemes durant la nit. Ara bé, els efectes de les intenses precipitacions caigudes dilluns i dimarts es fan notar en la xarxa viària valenciana, que manté encara tres carreteres tallades, i en les comunicacions ferroviàries de la Plana d’Utiel-Requena, on el primer tren de Rodalies d’aquest dimecres s’ha cancel·lat a causa de les inclemències meteorològiques.

Segons l'últim informe de la Conselleria de Mobilitat, les carreteres tallades són tres vies autonòmiques: la CV-310, entre Godella i Torres Torres; la CV-421 entre Torís i Xiva i la CV-544 a Massalavés. A aquestes carreteres cal afegir-ne unes altres quatre on cal conduir amb precaució perquè la circulació està condicionada pels efectes de la pluja.

El port de Gandia també segueix tancat, mentre que al de València permet eixir barcos, però no entrar. El fort onatge complica el trànsit marítim.

Entre 10 i 13 litres la nit de dimarts

Durant la nit de dimarts ha plogut sobretot al litoral, però les precipitacions estan lluny de les recollides la nit de dilluns. Des de les dotze de la nit, els observatoris de l’Associació Valenciana d’Aficionats a la meteorologia han recollit entre 10 i 13 litres per metre quadrat en poblacions de la Plana Baixa, la Safor, la Marina Alta o la Ribera Baixa.

Així, a Oliva o Tavernes de la Valldigna (Safor) havien caigut fins a les sis del matí vora 13 litres. Quantitats molt semblants a les que es registren a Dénia, Moraira, Pego o Xàbia (Marina Alta), que oscil·len entre els 12 i 13 litres. També a localitats costaneres de la Ribera Baixa, com Cullera o Sueca, els pluviòmetres havien acumulat poc més de 13 litres des de les dotze de la nit fins a les sis de la matinada.

En el cas de la Plana Alta, una de les zones que van viure aquest dilluns a la nit una de les pitjors matinades per l’amenaça del desbordament dels rius que baixaven carregats, poblacions com ara Borriana, Moncofa o Vila-real han recollit 13 litres fins a les sis del matí.

Pantans quasi al 100% de capacitat

D’altra banda, el vessant més positiu de les precipitacions caigudes fins ara és la recuperació dels aqüífers i del cabal dels embassaments. Els pantans de les comarques centrals i del nord continuen arreplegant aigua tot i que ja estan molt pròxims al 100% de capacitat.

Per això, alguns han començat a desaiguar i això ha aportat grans cabals d'aigua a les conques baixes dels rius. És el cas del Túria, on el pantà de Buseo i el de Benaixeve han hagut d'obrir les comportes, el que ha provocat xicotets desbordaments a Riba-roja de Túria i Quart de Poblet, mentre altres municipis com Paterna i Vilamarxant tallaven els accessos al llit del riu.

Al Palància, la situació encara era més complicada. El cabal d'aigua alliberat dels embassaments del Regajo i l'Algar ha provocat també que el riu baixara ple per Sagunt i es desbordara a la desembocadura. També se n'ha eixit el riu Magre en punts d'Algemesí i Guadassuar sense causar danys materials ni personals.

Davant aquesta situació, el director tècnic de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, Manuel Torán, destaca que les pluges han sigut, en general, molt positives: “Tenim garantida tota la campanya d’enguany i podem ja començar a acumular per a la campanya de l’any que ve”, explicava a À Punt. 

També et pot interessar

stats