L’escalada de la llum porta les xicotetes comercialitzadores elèctriques a la pitjor crisi de la seua història
Alerten que si la situació es manté i no es prenen mesures, deixaran de treballar d’ací a sis mesos
L’escalada del preu de la llum i la volàtil situació del mercat de l’energia està posant entre l’espasa i la paret les xicotetes comercialitzadores elèctriques. En el cas de la Comunitat Valenciana, la Federació de Cooperatives Elèctriques s’està mobilitzant davant la que consideren la crisi més gran de la seua història. Si la situació continua i hi arriben els impagaments, la continuïtat de les comercialitzadores elèctriques estarà hipotecada.
“Si açò no para i no es prenen mesures, en el termini de quatre, cinc o sis mesos haurem de deixar de comercialitzar”, alerta José Vicente Sais Noguera, president de la federació, en declaracions a À Punt NTC.
Les nou xicotetes comercialitzadores integrades en la federació han passat de beneficis a pèrdues en un any. L’increment de preus ha suposat un desembossament previ més gran per a comprar l’energia i, d’altra banda, la reducció de l’IVA als consumidors al 10% s’ha produït mentre que ells han de seguir pagant el 21% i esperar que l’administració torne la diferència. “Aquesta situació fa que les comercialitzadores siguen les que estiguen finançant la rebaixa de l'IVA, avançant una gran quantitat de diners, que no es recupera fins que és retornat per Hisenda”, explica un comunicat que la federació està enviant als socis per explicar-los la situació.
Aquestes comercialitzadores donen servei a més de 25.000 clients, principalment d’un perfil domèstic i on també hi ha un 30% de pimes. Fins ara, les cooperatives han absorbit les tensions de preus, però la situació s’ha agreujat des del passat mes d’octubre. I ara la guerra a Ucraïna ha portat “la crisi energètica més gran coneguda des de la liberalització del sector”, segons expliquen en el comunicat.
Per això les comercialitzadores han fet el pas d’informar els seus clients de la realitat que viuen. I estan convocant assemblees en cada una d’elles, on les cooperatives avancen que el preu de l’energia en el pool elèctric del mes de marc “duplica els oferits els mesos anteriors”, fet que es traduirà en una forta pujada del rebut sense precedents.
“Les xifres del mercat estan arribant a cotes totalment absurdes on, com a cooperatives de consum elèctric, hem d'aconsellar els socis que consumisquen el mínim imprescindible. Almenys fins que des d'Europa s'adopten les mesures necessàries per a respondre a l'augment dels preus de l'energia i siguen aplicades amb urgència pel govern, no abans del mes d'abril”, expliquen en un comunicat enviat als socis.
La situació ja ha arrossegat algunes comercialitzadores a abaixar la persiana. La federació explica que el passat 7 de març el Ministeri de Transició Ecològica va comunicar el procés d’inhabilitació de cinc comercialitzadores “que ja se sumen a una llarga llista enguany”. De moment, les nou que formen part de la federació valenciana aguanten.
Inferioritat davant les grans companyies
La federació remarca que les xicotetes comercialitzadores lliures, i especialment les cooperatives elèctriques de la Comunitat Valenciana, “es troben en inferioritat respecte a les grans elèctriques”. Argumenten que només les grans empreses amb plantes de generació “ja amortitzades o de molt baix cost” poden oferir preus millors al de les comercialitzadores independents. El sector alerta també que les ofertes que poden oferir les grans elèctriques poden “ser enganyoses a mitjà termini”, però són més atractives a curt termini que les que tenen les cooperatives, fet que està suposant una pèrdua de socis. De moment, estimen que han perdut ja al voltant d’un 20% de socis.
Si el preu es manté en línia amb el dels últims dies, explica Sais Noguera, una persona que pagava fins ara 200 euros de llum passarà a pagar-ne 450. “Presidisc la cooperativa elèctrica de Guadassuar des del 1995 i mai les cooperatives han tingut problemes per a competir en els preus de mercat”, remarca Sais Noguera.
Petició de reunió amb Climent
El sector treballa en altres fronts. El president de la Federació de Cooperatives Elèctriques explica també que el sector ha demanat una reunió amb el conseller d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, Rafael Climent. També pretenen reunir-se amb tots els grups en representació a les Corts.
Una solució global
Hi ha cada vegada més veus des del món de la política i de l’economia que coincideixen a dir que la solució ha de ser valenta i europea. La Comissió Europea, fins ara poc inclinada a intervenir els mercats energètics, es va obrir aquest dimarts a limitar "temporalment" el contagi automàtic de l’augment del preu del gas al preu de l'electricitat.
El president de la Generalitat, Ximo Puig, també va assegurar aquest dijous a les Corts que reivindicarà en la Conferència de Presidents una resposta més ambiciosa que la que fins ara ha donat la UE. "Cal marcar preus, cal posar límits al preu de l'energia. Si no, no serà possible eixir d'aquesta situació", va dir.
També aquesta setmana, el president de la Cambra de Comerç de València i del Consell de Cambres de Comerç de la Comunitat Valenciana, José Vicente Morata, va considerar en una entrevista en À Punt que la solució a la crisi energètica passa per "una decisió política d'àmbit europeu" i ha apostat per l'autoconsum i per les energies renovables".