Brussel·les s’obri a limitar temporalment els preus del mercat energètic per a frenar l’augment del gas i la llum

La Comissió Europea també estudia reduir la capacitat de la russa Gazprom de posar en perill les reserves de gas de la UE 

Imatge d'arxiu d'una factura del consum de llum, que continua pujant de forma històrica
Imatge d'arxiu d'una factura del consum de llum, que continua pujant de forma històrica

La Comissió Europea, fins ara poc inclinada a intervenir els mercats energètics, s’ha obert aquest dimarts a limitar "temporalment" el contagi automàtic de l’augment del preu del gas al preu de l'electricitat.

"Per a abordar l'augment vertiginós dels preus de l'energia, la Comissió estudiarà totes les opcions possibles de mesures d'emergència per a limitar l'efecte de contagi dels preus del gas en els preus de l'electricitat, com a límits de preus temporals", va indicar la Comissió en una comunicació presentada aquest dimarts.

No obstant això, Brussel·les no presentarà una proposta definitiva fins que no dispose de l'informe que prepara l'Agència de Cooperació de Reguladors de l'Energia i que es coneixerà el mes vinent d'abril i continuarà escoltant les parts implicades "durant les pròximes setmanes".

El sistema que regeix el mercat elèctric europeu funciona de manera que la tecnologia de generació més cara fixa el preu de la resta de les fonts en subhasta. Això provoca que les companyies elèctriques, que produeixen poca energia amb gas, però que cobren tota la seua generació a aquest preu, obtenen el que es coneix com a "beneficis caiguts del cel".

Garantir el subministrament de gas a un 90% cada octubre

La Comissió Europea també ha avançat una proposta legislativa per a limitar la capacitat d'operadors com la companyia russa Gazprom de posar en perill les reserves de gas en el bloc comunitari, de manera que no puguen comprometre la seguretat del subministrament.

La mesura formarà part d'un projecte de directiva que Brussel·les presentarà a l'abril i que fixarà la meta que les infraestructures d'emmagatzematge d'aquest hidrocarbur es troben al 90% de la seua capacitat l'1 d'octubre de cada any, un nivell que en l'exercici actual cobra especial rellevància per l'impacte de la invasió russa d'Ucraïna.

"A la llum de l'actual entorn geopolític, la Comissió Europea preveu que la proposta legal identifique els magatzems de gas com a infraestructures crítiques i introduïsca disposicions per a tallar els riscos de la seua propietat", han emfatitzat el vicepresident responsable del Pacte Verd Europeu, Frans Timmermans, i la comissària d'Energia, Kadri Simson.

També et pot interessar

stats