L'economia espanyola tanca el 2021 amb un creixement del 5%

La xifra queda 1,5 punts per davall de les previsions del govern de Pedro Sánchez, però és l'increment més gran en 21 anys

VÍDEO | Brussel·les rebaixa la previsió de creixement del PIB a Espanya en 2019 a l’1,9%
Bitllets d'euro, en una imatge d'arxiu

L'economia espanyola va tancar el 2021 amb un creixement del 5%, segons les dades de Comptabilitat Nacional, que ha publicat aquest divendres l'Institut Nacional d'Estadística (INE). El percentatge representa la taxa més elevada en 21 anys, des del 2000, i contrasta amb la caiguda històrica del 10,8% registrada en l'exercici anterior, a conseqüència de la pandèmia.

La millora es queda per davall de les previsions del govern espanyol, que comptava amb un avanç del 6,5%. Així i tot, se situa per damunt de les projeccions d'altres organismes com ara el Banc d'Espanya (4,5%) o el Fons Monetari Internacional (4,9%). 

El dinamisme dibuixat per les xifres de l'INE evidencia la progressiva reactivació econòmica després de les restriccions sanitàries que marcaren el 2020. L'acceleració és especialment significativa l'últim trimestre del 2021, en què el producte interior brut (PIB) augmenta un 2%. Encara que són sis dècimes menys que els tres mesos precedents, en què es va situar en el 2,6%, el període entre octubre i desembre consolida la tendència a l'alça i resisteix parcialment l'envit de la sisena onada de coronavirus, en què la variant òmicron ha deixat registres rècord d'incidència. 

En el conjunt del 2021, el PIB a preus corrents es va situar en 1,203 bilions d'euros, un 7,2% per damunt de la xifra del 2020. El consum nacional aporta 4,6 punts del creixement de l'últim any (13,2 punts més que en l'exercici del 2020), davant de les quatre dècimes que va representar la demanda externa (2,6 punts millor que la dada de l'any anterior). 

En taxa interanual, el PIB del quart trimestre del 2021 creix un 5,2%, quasi dos punts per damunt del trimestre anterior (3,4%), gràcies a l'aportació més gran de la demanda nacional i de la demanda externa.

També et pot interessar

stats