El Banc d'Espanya retalla la previsió de creixement del PIB

Rebaixa quasi 2 punts l'alça el 2021, al 4,5%, i quatre dècimes el de 2022, al 5,4%

Imatge d'arxiu del Banc d'Espanya
Imatge d'arxiu del Banc d'Espanya / EuropaPress

El Banc d'Espanya ha retallat la seua previsió de creixement de l'economia espanyola al 4,5% per a enguany, 1,9 punts menys que en les estimacions anteriors, al setembre, i preveu que se situe en el 5,4% el 2022, quatre dècimes menys respecte de la previsió anterior, d'acord amb l'Informe trimestral de l'economia espanyola publicat aquest divendres.

Aquesta retallada tan dràstica es produeix després que l'Institut Nacional d'Estadística (INE) revisara a la baixa la xifra de creixement del PIB del segon trimestre —des del 2,8% fins al 1,1%— i estimara de manera provisional un augment del 2% per al tercer. No obstant això, l'INE no descarta haver d'ajustar aquesta última dada a l'alça el pròxim 23 de desembre, després de constatar una millora dels indicadors.

A més, la retallada del Banc d'Espanya també estaria justificada per l'alça dels preus energètics i pels colls de botella en l'oferta, a més de per l'augment en les xifres de contagis per covid-19, que estarien alentint l'evolució d'alguns indicadors en l'últim trimestre de l'any, i pels retards en la implementació dels projectes associats al programa Next Generation EU, segons ha destacat el director general d'Economia i Estadística del Banc d'Espanya, Óscar Arce.

Aquesta rebaixa del Banc d'Espanya se suma a les ja comunicades per altres organismes i entitats, com la Comissió Europea, l'Airef, el panell de Funcas o el Consell General d'Economistes.

Malgrat la rebaixa del creixement que va dur a terme l'INE en el segon trimestre, el Govern manté el seu quadre macroeconòmic, amb el qual va elaborar els pressupostos generals de l'Estat per a 2022, en què preveu un creixement per a aquest any del 6,5% i del 7% per a 2022, xifres cada vegada més allunyades del consens de mercat.

Creixement més moderat a final d'any

En el seu informe trimestral, el Banc d'Espanya afirma que els indicadors disponibles suggereixen, en tot cas, que el ritme d'avanç de l'activitat s'hauria moderat en certa manera en el quart trimestre de l'any respecte als mesos previs.

Així, amb la informació disponible, el Banc d'Espanya estima que el creixement del PIB en el trimestre final de l'any podria haver ascendit a l'1,6% en taxa intertrimestral, la qual cosa conduiria a un creixement mitjà anual del 4,5% en 2021.

Perspectives per a 2023: recuperació del nivell precrisi

No obstant això, les perspectives de l'organisme a mitjà termini milloren notablement i preveu que Espanya reprenga els nivells de PIB precrisi cap a l'inici de 2023. En concret, per a aquest any l'organisme preveu un creixement del 3,9%, la qual cosa suposa 1,9 punts més respecte de les estimacions anteriors, mentre que per a 2024 preveu un creixement de l'economia de l'1,8%.

Segons detalla el Banc d'Espanya, aquesta revisió a l'alça de 2023 s'explica per la reversió dels efectes de les alteracions d'oferta i pel diferent impacte temporal assumit per a l'execució dels projectes vinculats al programa Next Generation EU. Així, amb la trajectòria projectada, el moment en què el producte de l'economia recuperaria el seu nivell previ a la pandèmia se situaria entre finals de 2022 i començaments de 2023, segons les estimacions de l'organisme.

La taxa d'atur tornarà a nivells prepandèmia a mitjan 2022

Quant a les projeccions sobre la taxa d'atur, el Banc d'Espanya també ha millorat les seues estimacions i preveu que se situarà en el 15% enguany, per davall del 15,1% estimat prèviament, mentre que baixaria al 14,2% el 2022, al 12,9% en 2023 i al 12,4% en 2024.

"D'acord amb la recuperació de l'ocupació, la taxa d'atur continuarà descendint al llarg de l'horitzó de projecció, fins a passar a situar-se per davall dels nivells previs a la pandèmia a partir del segon semestre de 2022", ha assenyalat l'organisme, que avança un any la recuperació de la taxa d'atur, que preveia que es produïra des de mitjan 2023 en les projeccions del mes de setembre.

També et pot interessar

stats