La justícia manté la mesura cautelar que paralitza l'ampliació del port de València

La Comissió Ciutat-Port celebra el "nou revés" del Tribunal Superior de Justícia de Madrid a l'Autoritat Portuària de València

Simulació de la nova terminal nord del port de València
Simulació de la nova terminal nord del port de València / València Port

El Tribunal Superior de Justícia de Madrid ha desestimat el recurs interposat per l'Advocacia de l'Estat contra la suspensió cautelar d'una resolució del Ministeri per a la Transició Ecològica (Miteco) que permetia a l'Autoritat Portuària de València (APV) decidir per si mateixa si calia una nova avaluació ambiental per al projecte d'ampliació nord del port de València. En conseqüència, la mesura —adoptada pel mateix tribunal el passat 5 de desembre a petició de la Comissió Ciutat-Port— es manté en vigor. Així ho ha assegurat la plataforma cívica aquest dilluns, que celebra el “nou revés judicial” que ha patit l'operació: “Deixa en evidència la falsedat de les paraules del president [de l'APV], Aurelio Martínez, que, amb infundada eufòria, fa uns dies manifestava a una cadena de ràdio: 'Al poder judicial li costa una miqueta, però ens dona la raó en tot'”, han destacat.

A principis d'any, l'Advocacia de l'Estat va presentar un recurs de reposició contra el pronunciament del TSJ madrileny, que deixava en suspens la resolució del 30 de març de 2021, de la Direcció General de Qualitat i Avaluació Ambiental, mitjançant la qual el Ministeri liderat per Teresa Ribera atorgava a l'APV la capacitat de decidir sotmetre o no a avaluació ambiental l'ampliació de la infraestructura portuària. El tribunal acceptava així la petició plantejada per la Comissió Ciutat-Port, contrària al projecte, que va iniciar aquest procediment judicial davant de l'Audiència Nacional. Finalment, però, va ser derivat a la sala contenciosa administrativa del TSJM, on ja han obtingut una primera decisió judicial favorable.

La plataforma veïnal i ecologista, contrària a l'ampliació del port per les afeccions mediambientals, considera que la mesura cautelar adoptada pel TSJM és “justa” i “oportuna” en termes jurídics i operatius, ja que, en cas contrari, “es podia produir una situació de fet que posara en risc una possible futura sentència” contrària al projecte.

Des de la Comissió Ciutat-Port s'ha qüestionat “la legalitat del comportament abstencionista tant de l'organisme estatal Ports de l'Estat —dependent del Ministeri de Foment— com del mateix Ministeri, en eludir els dos les seues responsabilitats”. I han lamentat que aquest organisme haja “evitat pronunciar-se sobre la qüestió clau dels perversos impactes en el medi ambient i la salut que podria ocasionar la macroampliació que promou l'Autoritat Portuària de València”. Segons alerten, l'operació “posaria en perill el futur ambiental i la qualitat de vida de l'àrea metropolitana i l'existència mateixa de l'Albufera”. Per això, insten Foment i Ports de l'Estat a “abandonar la política abstencionista i assumir les obligacions ambientals en lloc de derivar les responsabilitats en l'APV”.

Els portaveus de l'entitat veuen en les consideracions del TSJ un “nítid suport” als arguments que han esgrimit judicialment contra la macroampliació portuària. Per això, confien en “una decisió final” que obligue a reconsiderar el projecte. Una iniciativa que, segons recorden, ha sigut “qüestionada per quasi 200 col·lectius ciutadans, organitzacions d'estibadors i nombrosos informes tècnics i jurídics emesos per diversos experts”. Finalment, han fet una crida “al sentit comú als responsables polítics” i, en particular, al president de la Generalitat, Ximo Puig.

Compromís: l'ampliació no ha de ser “a qualsevol preu”

La síndica de la coalició en les Corts, Papi Robles, ha considerat que l'acte del TSJ de Madrid confirma que les obres d'ampliació no s'han d'escometre “a qualsevol preu”. A preguntes dels periodistes, la parlamentària de Compromís ha assenyalat que la resolució judicial “fa de nou evident que la ciutadania s'oposa molt clarament a l'ampliació a qualsevol preu del port” i ha denunciat que la gestió del president de l'APV, Aurelio Martínez, és “fosca”, i “no està complint amb els requisits”. Robles ha criticat que “se li ha ficat al cap que ha de portar avant l'ampliació caiga qui caiga”.

També et pot interessar

stats