L’Advocacia de l'Estat recorre contra la suspensió cautelar d'ampliació del port de València

Una resolució del govern espanyol permetia a l'Autoritat Portuària decidir per si mateixa sobre si és necessària una nova avaluació ambiental 

Port de València
Imatge d'arxiu del port de València / Europa Press

L'Advocacia de l'Estat ha presentat un recurs de reposició contra el pronunciament del Tribunal Superior de Justícia de Madrid en què va acordar la suspensió cautelar d'una resolució del Ministeri per a la Transició Ecològica que permetia a l'Autoritat Portuària de València decidir per si mateixa si és necessària una nova avaluació ambiental per al projecte d'ampliació nord del port de València.

El tribunal acceptava així la petició plantejada per la plataforma cívica Comissió Ciutat-Port, contrària al projecte, que va iniciar aquest procediment judicial davant de l'Audiència Nacional, encara que finalment va ser derivat a la sala contenciosa administrativa del TSJM, on van obtindre la seua primera decisió judicial favorable.

Segons han informat fonts de la Comissió Ciutat-Port, el recurs de l'Advocacia de l'Estat era "esperat" i la plataforma ciutadana ha anunciat que aquesta setmana presentarà la impugnació del recurs de reposició. La plataforma veïnal i ecologista, contrària a l'ampliació del port per les seues afeccions mediambientals, considera que la mesura cautelar adoptada pel TSJM és "justa" i "oportuna" en termes jurídics i operatius, ja que, en cas contrari, "es podia produir una situació de fet que posara en risc una possible futura sentència" contrària al projecte.

La Comissió Ciutat-Port confia que la mesura cautelar es mantinga i considera "molt greu" que, malgrat el debat jurídic sobre si era necessària o no adoptar la mesura, l'Autoritat Portuària de València continuara avant "de manera imprudent" amb l'aprovació del projecte. L’aprovació, recorden, es va decidir tres dies abans que el Tribunal Superior de Justícia de Madrid dictara l'acte de suspensió cautelar de la resolució del Ministeri de Transició Ecològica.

Segons les mateixes fonts, l'Advocacia d'Estat, en el seu recurs, "intenta llevar importància a l'assumpte dient que el jutge s'ha extralimitat en fer consideracions més enllà del que correspon a una mesura cautelar".

El TSJM va acordar el passat 5 de desembre, com a mesura cautelar, suspendre la resolució de 30 de març de 2021, de la Direcció General de Qualitat i Avaluació Ambiental, per la qual es declara l'esmena de resolucions d'avaluació d'impacte ambiental de projectes portuaris, pel que fa al projecte d'ampliació del port de València.

La plataforma ciutadana sosté que la resolució pretenia, catorze anys després de la primera Declaració d'Impacte Ambiental del 2007, modificar les responsabilitats de les diferents autoritats per a convertir a l’Autoritat Portuària de València en "jutge i part" en l'avaluació d'impactes ambientals de l'ampliació nord.

En aquell moment, la plataforma va recórrer en via administrativa davant del mateix ministeri sense obtenir resposta, per la qual cosa va acudir als tribunals per a fer front a una resolució que és, al seu judici, "nul·la de ple dret i dictada en frau de llei".

També et pot interessar

stats