La inflació rebota al 3,6% en gener per l'encariment de l'electricitat i els aliments no afluixen
L'augment del preu de la llum arran la retirada de les rebaixes fiscals a l'energia impulsen a l'alça la taxa general interanual, que a la Comunitat Valenciana torna a estar en els nivells més alts des d'abril de 2023
L'any 2024 ha començat amb un rebot de la inflació, que creix fins al 3,6% a la Comunitat Valenciana, en taxa interanual, a causa fonamentalment de l'encariment de la llum i el gas. Són tres dècimes més del percentatge registrat en desembre i dues per damunt de la xifra estatal, que es queda en el 3,4% en taxa general. L'Institut Nacional d'Estadística (INE) ha confirmat aquest dijous les dades relatives a l'índex de preus al consum (IPC) avançades fa dues setmanes en clau estatal i ha ampliat ara les de les autonomies.
La Comunitat Valenciana ha iniciat l'exercici actual amb la inflació interanual en escalada, cosa que comporta una acceleració dels preus en comparació amb gener de 2023. El repunt arriba després de tres mesos amb la taxa estabilitzada —entre setembre i novembre es va mantindre al 3,5%— i de moderació en l'últim (3,5%). La tònica a l'alça es replica pràcticament en tots els territoris de l'Estat i està associada a l'increment del cost de l'electricitat, a conseqüència de la retirada de la rebaixa fiscal que s'aplicava des de l'estiu de 2021 sobre el rebut de la llum per a pal·liar l'impacte dels preus energètics derivats de la guerra d'Ucraïna. El govern espanyol va decidir llevar gradualment aquesta bonificació per a complir amb l'objectiu de dèficit del 3% i les regles de la Unió Europea, i des de l'1 de gener el tipus d'IVA sobre tots els components de la factura elèctrica ha passat del 5 al 10%. El contrapés el posen els carburants, el cost dels quals han disminuït en termes interanuals, i això ha evitat que la inflació avançara encara més en gener.
En termes mensuals, l'indicador es manté en el 0% en el territori valencià, mentre que la taxa subjacent —que exclou del càlcul els productes frescos i l'energia— continua la senda del descens i afluixa tres dècimes més des de desembre, fins al 3,7%. És una dècima superior al percentatge del conjunt espanyol.
Sense treva encara als supermercats
Una vegada més, el grup on la inflació és més elevada és en el dels aliments i les begudes no alcohòliques, que estan un 7% més cares que fa just un any. La taxa interanual es manté pràcticament estancada i sols s'ha moderat una dècima des del mes passat, encara que la Comunitat Valenciana està entre les autonomies de l'Estat que més baix tenen aquest indicador que ajuda a polsar el preu de la cistella de la compra. Es queda quatre dècimes per davall de la mitjana estatal (7,4%) i a distància de territoris com La Rioja o Canàries, on el percentatge d'inflació interanual ronda el 8,5%.
La tendència a la baixa de l'últim any no és encara suficient per a donar oxigen als consumidors a l'hora d'anar al supermercat perquè els aliments continuen molt més cars que l'any anterior. Així i tot, però, la inflació s'ha reduït més de la meitat des del màxim del 17% registrat en febrer de 2023, que va disparar l'indicador fins a cotes inèdites. Després de conéixer aquestes dades, el Ministeri d'Economia destaca en un comunicat que "continua la senda de normalització dels aliments", però reconeix que "encara es mantenen elevats".
L'oli d'oliva continua encarint-se
En l'actualització que fa a mitjan mes de l'IPC, l'INE desglossa l'evolució d'alguns grups concrets de productes en cada territori. A la Comunitat Valenciana, com a la resta del país, lideren el rànquing de pujades de preus —en taxa interanual— els olis i els greixos: són un 40,1% més cars en comparació amb gener de 2023. La inflació en l'oli d'oliva es manté absolutament disparada, al 62,9%, i el consolida una vegada més com l'element més prohibitiu de la cistella de la compra. L'INE detalla, de fet, que aquest article s'ha encarit un 4,1% en sols un mes i un 176,5% en tres anys; és a dir, que des de gener de 2021 el preu de l'etiqueta quasi s'ha triplicat.
Respecte als aliments, destaquen algunes pujades en taxes de dos dígits, com els llegums i hortalisses fresques (15,6%); les fruites fresques (13,7%); els productes de confiteria (13,3%), les creïlles (12,9%) i la carn de porc (12,4%).
Per contra, els elements de l'IPC que més s'abaratiren són el gas natural (-19,7%), el transport combinat de passatgers (-18,9%), el butà i propà (-14,4%), i els combustibles líquids (-13,1%).