La Generalitat prepara un pla de reactivació econòmica per a Cofrents-Aiora de cara al tancament de la central nuclear

Cebrián assegura que cal avançar-se al tancament i preparar actuacions pensant en el territori i les oportunitats que es poden obrir, sobretot per a la gent jove

La secretària autonòmica de Cohesió Territorial i Polítiques contra la Despoblació, Elena Cebrián, durant l'anunci del Pla de Recuperació
La secretària autonòmica de Cohesió Territorial i Polítiques contra la Despoblació, Elena Cebrián, durant l'anunci del pla de recuperació / GVA

La Generalitat, en el marc de les seues polítiques contra el despoblament, dissenyarà un pla de reactivació econòmica per a la Vall de Cofrents-Aiora per a preparar el futur tancament de la central nuclear de Cofrents, previst per a novembre del 2030.

La secretària autonòmica de Cohesió Territorial i Polítiques contra la Despoblació, Elena Cebrián, ha anunciat que es constituirà un grup de treball, dins de la comissió interdepartamental per a la lluita contra el despoblament, per a "començar a dissenyar un pla específic de reactivació i diversificació per a la comarca", l'economia de la qual es basa actualment en gran manera en la central.

La secretària autonòmica ha asseverat que cal avançar-se al tancament i començar a preparar actuacions pensant en el territori i en les oportunitats que han d'obrir-se a partir d'ara, "sobretot per a la població més jove".

El grup de treball s'ha plantejat amb una mirada transversal, ha informat Cebrián, i, per tant, comptarà amb representants de la Conselleria d'Economia i de la Secretaria Autonòmica de Turisme, entre altres.

Amb una economia que se sustenta principalment entorn de la central, la comarca valenciana de la Vall de Cofrents-Aiora està inclosa dins dels municipis Avant, en risc de despoblació. Excepte Aiora i Cofrents amb poblacions entorn dels 5.000 i els 1.000 habitants, la resta de municipis, Cortes de Pallars, Xalans, Xarafull, Teresa de Cofrents i Zarra, no arriben als 1.000 habitants.

La data de clausura de la central està en línia amb el protocol aprovat respecte al calendari de cessament d'explotació per a les centrals nuclears espanyoles en funcionament i amb el Pla Nacional Integrat d'Energia i Clima (2021-2030), que contempla el tancament ordenat del parc nuclear entre 2027 i 2035.

Més de 100 actuacions

Cebrián ha destacat que en l'última reunió de la interdepartamental per a la lluita contra el despoblament, que ha tingut lloc aquesta setmana a la seu del Consell a Castelló, s'han analitzat "més d'un centenar de mesures que ja estan en marxa" i que responen de manera específica a les demandes de la societat valenciana que resideix a l'interior, a través de programes concrets com el Fons de Cooperació Municipal Contra la Despoblació, el Reviu, l'Itinerant, el Punts Nets Avant o la Ruta 99.

Llei integral contra la despoblació

Quant a l'avantprojecte de llei integral contra el despoblament, Cebrián ha manifestat la seua satisfacció per l'alta participació de la ciutadania durant el procés de consulta pública prèvia, realitzat en les últimes setmanes i que continua obert fins al 6 de maig en el lloc web GVA participa.

Aquest període de consulta preceptiu constitueix l'inici de l'expedient per a l'elaboració del text normatiu amb el qual es pretén garantir, mitjançant rang normatiu de llei, una coordinació efectiva entre les polítiques del Conselli impulsar accions que permeten garantir la cobertura de prestacions bàsiques, l'accés a serveis públics fonamentals i la igualtat d'oportunitats en tot el territori.

També et pot interessar

stats