La Plataforma Tanquem Confrents considera que allargar la vida de la central seria "car, costós i poc segur"

A Cofrents, la població i l'Ajuntament valoren de manera molt positiva la decisió europea perquè els obri un fil d'esperança que continue oberta

Central nuclear de Cofrents vista des del poble
Central nuclear de Cofrents vista des del poble / À Punt NTC

Brussel·les ha etiquetat l'energia nuclear com a energia verda i ha obert la porta a injeccions multimilionàries per a aquestes empreses. L'objectiu comunitari és garantir la transició a la neutralitat climàtica, que ha d'arribar el 2050. Però la mesura, que ha de ratificar-se d'ací a mesos, ha alçat polseguera al voltant de la central de Cofrents, que ha de tancar el 2030.

La central de Cofrents és l'única planta nuclear a la Comunitat Valenciana i d'ací any i mig havia de començar a desmantellar-se. La qüestió és que, pel que sembla, la decisió de Brussel·les no afecta els plans del govern espanyol per a Cofrents, que s'espera que es tanque el 2030.

Des de la plataforma ecologista Tanquem Cofrents, José Juan Sanchis assegura que no creu es decidisca allargar la vida útil de Cofrents, perquè seria "molt costós posar-la a punt de nou".

A més, diuen que ja hi ha un altre projecte d'Iberdrola per a crear una macroplanta fotovoltaica que aprofitaria aquestes connexions en la xarxa elèctrica. Això sí, desconfien que en un futur no es decidisca allargar la vida a altres plantes espanyoles.

D'altra banda, a Cofrents, la població i l'Ajuntament valoren de manera "molt positiva" aquesta decisió europea perquè els obri un fil d'esperança que continue oberta. A la comarca l'economia depén en bona part de la central nuclear amb els llocs de treballs i els impostos municipals a la central.

Estratègia per a subvencionar les nuclears

No obstant això, l'anunci de Brussel·les que vol declarar verda l'energia nuclear, fa saltar les alarmes entre els partits de l'esquerra valenciana, que denuncien pressions dels lobbies. Asseguren que darrere hi ha una estratègia per a subvencionar les nuclears.

Des de Compromís i Unides Podem creuen que pot donar-li alé fins al 2050 i denuncien que les nuclears poden accedir a ajudes i inversions que en cap sentit haurien d'entrar. Des del PSPV han remarcat que es va establir el tancament definitiu de Cofrents per al 30 de novembre de 2030.

En sentit contrari es manifesta la dreta, que també està a favor que el gas siga catalogat com a energia neta, segons ha indicat des del PP.

La central de Cofrents continua oberta amb una pròrroga del Ministeri de Transició Ecològica d'abril passat, però ja sobrepassa els 25 anys de vida que tenia programats. Genera quasi la meitat de l'electricitat que es consumeix a la Comunitat Valenciana i abasteix al voltant de dos milions de llars. L'energia nuclear, de moment, és essencial.

També et pot interessar

stats