Teresa Ribera adverteix que tancar les nuclears de forma unilateral és il·legal

La ministra ha explicat que, legalment, necessiten una autorització de Red Eléctrica per a poder tancar-les

Què passarà amb les centrals nuclears?

Davant de les mesures anunciades pel govern central per a combatre la pujada sense fre del preu de la llum durant els últims mesos, les empreses elèctriques han amenaçat de tancar les centrals nuclears, però la ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, adverteix que, legalment, no es possible un tancament unilateral. 

Mapa de les centrals nuclears a Espanya
Mapa de les centrals nuclears a Espanya / À Punt NTC

A Espanya queden 7 centrals nuclears en actiu, entre altres la de Cofrents, que està previst que tanque en 2030. De la resta, el tancament de l’última està previst per a 2035, i, segons Teresa Ribera, no poden fer-ho abans. Per a tancar-les, per llei, haurien de demanar permís a Red Eléctrica, que hauria de decidir si es pot autoritzar aquest tancament o no, en funció de les necessitats de subministrament, explica la ministra. Per tant, no poden tancar-les per decisió pròpia i de forma unilateral. 

De fet, en 2018 Endesa i Iberdrola ja van rebre una multa de més 18 milions d'euros per tancar sense autorització la central de Garoña (Castella i Lleó), ja que l'energia nuclear encara és essencial perquè suposa un 25% de l'energia total que es consumeix a Espanya. 

Així ho ha assenyalat a À Punt el professor d’Enginyeria Elèctrica de la Universitat Politècnica de València, Manuel Alcaraz, que també ha explicat que aquesta energia té un preu molt baix i fa que la factura de la llum siga més baixa malgrat els preus que està assolint en les últimes setmanes. 

Per la seua banda, l’organització ecologista Tanquem Cofrents considera que és una amenaça buida, ja que, si les tancaren, es podria extraure energia de les centrals de gas que estan tancades actualment i, a més, com que la factura ja s’està pagant a preu d’energia generada amb gas, no pujaria el preu. 

També et pot interessar

stats