Espanya, Dinamarca, Luxemburg i Àustria, en contra de considerar el gas i l'energia nuclear com a energies verdes
Per a fer arrere la proposta de la Comissió Europea (CE) caldria que la rebutjaren 20 dels 27 països de la Unió
La decisió de la Comissió Europea (CE) per a la transició energètica que s’ha conegut aquest dimecres confirma la decisió de Brussel·les perquè l'energia nuclear i certes plantes de generació elèctrica a partir de gas es consideren inversions "verdes", una iniciativa que no ha deixat ningú indiferent Europa.
Si l'energia nuclear i el gas són considerats energies verdes podran rebre milers de milions d'euros en finançament públic i privat. Per això ha sigut la comissària europea de Finances, Mairead McGuinness, qui ha presentat una proposta que reconeix que no és perfecta però si realista, perquè considera que la prioritat ara mateix és retallar al màxim les energies que més emissions generen, com ara el carbó.
A les portes de la Comissió alguns activistes han elegit la careta d'Emmanuel Macron i la d'Olaf Scholz per a representar la seua protesta. Això es deu al fet que França és el país més decididament partidari de l'energia nuclear, juntament amb Txèquia, Hongria i Finlàndia, mentre que Alemanya està en contra de l'energia nuclear, però a favor del gas, igual que Polònia i Bulgària.
En contra d'incloure el gas i l’energia nuclear com a energies renovables se situen Espanya, Dinamarca, Luxemburg i Àustria. De fet, Viena recorrerà judicialment contra la proposta de Brussel·les, segons ha anunciat la ministra austríaca de Medi Ambient, Leonore Gewessler, que considera que la Comissió Europea s'ha equivocat.
Per la seua banda, el Ministeri espanyol de Transició Ecològica, en una nota, ha assenyalat que aquesta clasificació pot desviar diners de les tecnologies renovables com l'eòlica o la solar, a favor d'energies més costoses i contaminats, com la nuclear i el gas.
Per a fer arrere la proposta caldria que 20 dels 27 països de la Unió la rebutjaren.