Dos informes de Funcas i la patronal apunten a una moderació del repunt del PIB valencià
Avancen que l'economia autonòmica pujarà entre un 1% i un 1,5%, per davall de la mitjana espanyola
L'economia valenciana continuarà creixent en el 2023, tot i que a un ritme menor que en la mitjana d'Espanya. Això és el que constaten aquest dilluns tant l'Informe de conjuntura i perspectives econòmiques de la Confederació Empresarial de la Comunitat Valenciana (CEV) com les previsions del centre d'investigació econòmica i social Funcas, que avancen que el PIB autonòmic pujaria entre un 1% i un 1,5% per a enguany gràcies a la "gradual moderació" de costos i preus, la progressiva recuperació de l'economia europea i la "resiliència del mercat laboral"; i que recuperarà els nivells prepandèmia.
Pel que fa a l'informe de la patronal valenciana, la previsió de la millora en l'àmbit de la Comunitat Valenciana, igual que l'espanyola, per a la segona part de l'any 2023 es donarà a pesar que "l'enduriment de les polítiques monetàries i les elevades taxes d'inflació llastaran les decisions de consum i inversió dels agents econòmics privats a nivell global". A això, defensen, se suma una previsió d'alentiment de la zona euro de fins al 0,90% per a enguany, amb el que els nivells d'incertesa per a l'economia del territori valencià continuen sent "alts".
Segons l'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (AIReF), la Comunitat Valenciana ha desaccelerat el creixement en l'últim trimestre de 2022 fins al 0,0% en taxa trimestral i el 2,1% en taxa anual, totes dues taxes per davall de la mitjana nacional i en nivells similars o superiors als de la Unió Europea.
L'automòbil i el turisme, claus en el creixement de l'economia valenciana segons Funcas
Per a 2023, segons les previsions de Funcas, l'automòbil i el turisme podrien ser claus en el creixement de l’economia valenciana, perquè la recuperació del sector de l'automòbil, que encara té marge de creixement, podria donar la principal espenta a l'economia.
També podria afavorir el creixement de l’economia valenciana el sector turístic si finalment culmina la normalització, encara que l'elevat dèficit públic registrat el 2022 podria limitar el marge expansiu de l'activitat de l'administració autonòmica.
D’acord amb les previsions d’aquesta entitat, l'economia espanyola en conjunt, així com una desena de comunitats autònomes recuperaran o superaran enguany les seues xifres de PIB prèvies a la pandèmia. Castella-la Manxa i Navarra se situaran al capdavant.
Les previsions econòmiques de les comunitats autònomes per a enguany, presentades aquest dilluns pel director general de Funcas, Carlos Ocaña, i el director de Conjuntura i Estadística de l'entitat, Raymond Torres, anuncien per a enguany un creixement del PIB per a tot el país de l’1,3%, que superaran Balears (3,3%), Canàries (2,2%), Catalunya, Madrid, Navarra i el País Basc (1,4% en els quatre casos).