L’empresariat de la Comunitat Valenciana arranca l’any amb incertesa

L'índex de confiança empresarial descendeix un 1,2% en el primer trimestre de 2023 

Diversos cambrers atenen la terrassa d'un negoci hostaler
Diversos cambrers atenen la terrassa d'un negoci hostaler / À Punt NTC

Els empresaris valencians han començat el nou exercici amb un horitzó menys optimista que en trimestres anteriors. L'índex de confiança empresarial harmonitzat de la Comunitat Valenciana ha descendit un 1,2% en el primer trimestre del 2023 respecte al trimestre anterior. 

Així ho arreplega l’últim informe publicat per l’Institut Valencià d’Estadística, que reflecteix les expectatives de les empreses de cara a l’any que comença. Amb aquestes dades, es pot veure com la província que major incertesa experimenta és Alacant, que amb un 3% de pèrdua de confiança es queda per davant de Castelló (amb un 1,3% menys). Els empresaris i empresàries de València, per contra, incrementen en un 0,6% el seu optimisme davant de la situació econòmica en comparació amb l'últim tram de l'any passat.

El sector de la restauració i del transport, el menys optimista

El sector del transport i de la restauració és el que major incertesa presenta, amb una confiança que baixa un 7% i la indústria, un 0,2% menys; tot el contrari que el sector del comerç, que puja un 1,4%, seguit de la construcció, amb un 0,1% més.

Segons apunta l'anàlisi, la dimensió dels negocis també influeix en les expectatives econòmiques, de manera que la caiguda més gran en la confiança l'experimenta el col·lectiu d'establiments de 10 a 49 assalariats (un 2,9% menys). Per contra, el creixement més notable és l'aconseguit pel col·lectiu d'establiments de 50 a 199 assalariats (amb un 1,4% més).

Totes les xifres no són necessàriament negatives. Si bé l’estudi reflecteix com un 15,7% dels empresaris han vist reduïdes les seues expectatives, el fet és que aquest percentatge és lleugerament menor al del mateix trimestre de l’any passat. El gener de 2022, era un 16% de l’empresariat el que començava l’any amb inseguretat pel futur. 

La diferència és inclús major si es compara amb la desconfiança en l’economia que hi havia a l’inici de 2021. Fa dos anys, el 20% iniciava l’exercici amb pessimisme. 

A més, pel que fa a la previsió de creació de treball, les dades mostren que la incertesa no es trasllada al mercat laboral. Així, el percentatge d'empresaris que preveuen una reducció de les persones contractades en els seus negocis és del 15,7%, xifra menor a la de finals d'any (20,2%) i a la del mateix trimestre de l'any anterior (16%).

També et pot interessar

stats