L’AIReF avala la previsió de creixement del PIB valencià de vora el 2% per al 2023

La Generalitat creu que per al 2023 el PIB de la Comunitat Valenciana augmentarà un 2%, una estimació pràcticament idèntica a la que preveu l’AIReF

Imatge d'arxiu d'una reunió de l'Airef
Imatge d'arxiu d'una reunió de l'AiREF / Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (Airef)

L’Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (Airef) avala la previsió de creixement del 4,4% del producte interior brut (PIB) presentada per la Comunitat Valenciana enguany, segons ha explicat aquest dimecres. També confirma les previsions per a l'any que ve. La Generalitat estima que per al 2023 el PIB augmentarà ací en termes de volum un 2%, una estimació pràcticament idèntica amb la previsió de l’AIReF, que la situa en l'1,9%.

L’organisme independent de control fiscal detalla en un comunicat que l’expectativa de creixement elaborada per la Comunitat Valenciana és superior a la que va fer la mateixa AIReF, encara que se situa dins de la forqueta d’estimacions feta per diversos analistes, i al seu torn, la proposta de la Comunitat Valenciana és inferior a la contemplada en el quadre macroeconòmic que inclou els pressupostos generals de l'Estat (PGE). 

L’autoritat fiscal afig a més, que, a causa de la importància de la planificació a mitjà termini seria desitjable incloure un escenari macroeconòmic que abastara més enllà del període anual dels pressupostos generals. La Comunitat Valenciana compleix no sols aquesta recomanació, ja que ofereix previsions de creixement fins al 2024, sinó que l’AIReF també aprecia que la Generalitat Valenciana haja enviat abans de la publicació del projecte de pressupostos la informació sobre les previsions macroeconòmiques que el sustenten i la petició del seu aval.  

Les recomanacions de l'AIReF per a la Comunitat Valenciana

La Comunitat Valenciana compleix també de manera satisfactòria els consells de bones pràctiques d’incloure una comparativa amb altres previsions independents i d’aportar la informació tècnica necessària en les seues previsions macroeconòmiques. 

L’AIReF, de tota manera, reitera a la Comunitat Valenciana el consell de bones pràctiques perquè s’incloguen previsions d’ocupació en termes de comptabilitat regional i recomana que entre la informació facilitada s’incloguen els supòsits sobre impacte macroeconòmic associat al Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, que ha de canalitzar els fons europeus de suport per pal·liar els efectes de la Covid-19. 

L’AIReF és un organisme independent de control fiscal de l’Estat que té com a objectiu garantir el principi d’estabilitat pressupostària, així com la sostenibilitat financera d’Espanya.

També et pot interessar

stats