L'Airef alerta que Espanya podria entrar en recessió tècnica en el primer trimestre del 2023

Malgrat que l'economia espanyola ha resistit en el primer semestre recolzada en el dinamisme del turisme i la creació d'ocupació, els indicadors més recents apunten a un estancament

Un home trau diners de la cartera
Un home trau diners de la cartera, en una imatge d'arxiu / Shutterstock

Espanya podria entrar en recessió tècnica, amb l’economia entrant en terreny negatiu l’últim trimestre del 2022, una tendència que continuaria durant el principi del 2023, segons ha advertit aquest dimarts la presidenta de l'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (Airef), Cristina Herrero.

Malgrat que l'economia espanyola ha resistit en el primer semestre de l'any recolzada en el dinamisme del turisme i la creació d'ocupació, els indicadors més recents apunten a un estancament en el tercer trimestre. “El creixement del PIB podria situar-se entorn de zero o un poc positiu, però molt pròxim a l'estancament”, ha explicat la directora de la divisió d'anàlisi econòmica de l’Airef, Esther Gordo Mora.

De cara al quart trimestre, la primera estimació és que l'economia cauria entre un 0,2% i un 0,3%, encara que l'afebliment del creixement global és generalitzat i això podria fer canviar les estimacions, segons Gordo. Per al primer trimestre del 2023, les taxes serien, al principi, similars a les del quart del 2022, encara que tot dependrà del context.

En el cas de l’Airef, ha justificat la revisió a la baixa del creixement del PIB espanyol fins a l’1,5% en el deteriorament dels mercats d'exportació, els majors preus del gas i l'augment dels tipus d'interés, juntament amb la revisió a la baixa del creixement esperat per a la segona meitat del 2022.

Quant a la pujada de preus, l'autoritat independent adverteix que les tensions inflacionistes es mantenen elevades i s'estenen a un ampli conjunt de béns, mentre que els salaris es mantenen moderats. Sobre això, l'organisme explica que els salaris mostren un comportament contingut, cosa que reflecteix una pèrdua de capacitat de compra notable, que condiciona les perspectives de despesa de les llars.

L’Airef espera una inflació del 3,9% i un creixement del deflactor del PIB del 4,3%. Els efectes sobre l'energia i els aliments restaran sis punts percentuals al creixement de l'IPC en la mitjana del 2023. No obstant això, s'espera que la inflació subjacent mantinga creixements elevats (4%), recolzada en la progressiva translació dels increments de costos a altres preus i en una acceleració de la remuneració dels assalariats.

Cal destacar que aquestes previsions es fan amb el supòsit que es prorroguen les actuals mesures en vigor aprovades pel govern per a fer front a la pujada de preus i l'impacte de la guerra a Ucraïna. Sense mesures, segons l’Airef, hi ha un risc a l'alça d'1 o 1,5 punts percentuals el 2023 en termes d'IPC.

Precisament el president del govern, Pedro Sánchez, defensava fa una setmana que Espanya esquivaria la recessió i lideraria el creixement europeu el 2023.

També et pot interessar

stats