Sánchez creu que Espanya esquivarà la recessió, però reconeix la desacceleració de la seua economia

Feijóo desconfia de les previsions del govern i demana a Sánchez que retire els pressupostos perquè “són ficticis” 

Sánchez, aquest dimarts al Senat
Sánchez, aquest dimarts al Senat / À Punt NTC
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
18 d'octubre 2022 - 17:25 Actualitzat: 18 d'octubre 2022 - 18:31

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha defensat aquest dimarts al Senat que Espanya esquivarà la recessió i liderarà el creixement europeu el 2023, encara que ha reconegut que les dades dels organismes nacionals i internacionals coincideixen que l'economia espanyola "patirà una desacceleració", com la resta de països europeus.

"Les dades conviden a una certa esperança", ha incidit el president durant la seua intervenció aquest dimarts davant la cambra alta, on, no obstant això, ha advertit que els pròxims mesos "no seran fàcils". Entre els factors que, segons el president, conviden a mirar el futur "amb certa esperança" destaca que la inflació se situa Espanya per davall de la mitjana europea, que les exportacions continuen augmentant o que s'ha revisat a l'alça les projeccions per al producte interior brut de 2022.

La compareixença és el segon cara a cara entre el president del govern i el líder del principal partit de l'oposició, Alberto Núñez Feijóo. El primer va marcar l'inici del curs polític, a primers de setembre.

Sánchez ha reconegut aquest dimarts que els pròxims mesos "no seran fàcils", però ha remarcat que no s'adoptaran mesures dràstiques i en cap llar espanyola faltarà energia “per a calfar-se, per a il·luminar-se i per a cuinar aquest hivern”. "No hi haurà apagades, ni racionaments ni cap d'aquestes escenes apocalíptiques que pronostiquen els creadors de faules", ha emfatitzat aquest dimarts el president de l'executiu durant la seua compareixença, a petició pròpia, al Senat.

El president ha destacat que tot i que en aquest context inflacionista els preus continuen estant molt alts, Espanya és el país de la Unió Europea "que més ha reduït la inflació en l'últim mes". Malgrat això, el president ha decidit no "edulcorar la situació i amagar la seua gravetat". "Sabem que l'alt cost de la vida no desapareixerà de la nit al dia. És més, pot ser que es produïsquen reculades durant l'hivern", ha advertit Sánchez, avisant així de l'impacte que tindria una decisió de Putin de tancar definitivament tots els gasoductes a Europa.

Enfront d'això, el president ha assegurat que des del govern es continuaran prenent totes les mesures addicionals que siguen necessàries i es posaran "tots els recursos" per a protegir la majoria social del país.

Durant la seua intervenció, el cap del govern ha tornat a defendre la necessitat de "corresponsabilitat fiscal" i ha insistit una vegada més que bancs i energètiques tenen el "deure moral" de retornar ara a la societat el que van rebre durant la pandèmia com a resultat de l'actuació del govern.

Feijóo demana que es retiren els presupostos

El líder del Partit Popular, Alberto Núñez Feijóo, ha carregat durament contra Sánchez durant la intervenció en el debat del ple del Senat, acusant-lo d’”hipotecar” els espanyols amb els seus pressupostos generals de l’Estat (PGE), que considera “ficticis” i que li ha demanat que retire.

També l’ha acusat d’equivocar-se en totes les previsions des que va arribar a La Moncloa, segons diuen “tots els organismes internacionals”. Li ha preguntat si aquestes errades són fruit de la “insolvència o mala fe”, utilitzant els termes amb què Sánchez es va referir a ell en l’últim cara a cara que tingueren en la cambra alta, fa sis mesos. 

Feijóo ha demanat a Sánchez “aterrar”, perquè Espanya viu un moment de dificultat i no hi ha r3es que indique que millorarà a curt termini, motiu pel qual “és necessari deixar-se de mantres infantils que només tenen la vista posada en les pròximes eleccions”. En aquest sentit, ha criticat que el president del govern espanyol parle de justícia social i escut social quan al mateix temps nega l’ingrés Mínim vital a molts espanyols en situació de pobresa i no abaixa l’IVA dels productes bàsics de la cistella de la compra.

Després d'afirmar que Pedro Sánchez "lidera un govern que no creu en aquest país", el president del Partit Popular li ha aconsellat "copiar" països com Portugal o Alemanya, que estan abaixant impostos.

També et pot interessar

stats