Els fabricants d’esmalts de la Plana esperen “conseqüències importants” pel trencament de les relacions comercials amb Algèria

El país africà és el segon mercat que més productes del taulell compra a les indústries valencianes

Fàbrica de taulell, en una imatge d'arxiu
Els fabricants de productes que s'empren per a lacar i donar color al taulell, radicats molts d'ells a la Plana, afronten amb cautela l'anunci d'Algèria / À Punt NTC

La indústria valenciana es mostra expectant davant l’anunci d’Algèria de trencar relacions comercials amb Espanya com a resposta a la política sobre el Sàhara Occidental. Per a sectors com el dels esmalts, les frites i els colors, materials que s’empren per a lacar els taulells, i que estan fortament arrelats a la Plana, l’anunci d’Algèria afig una nova incertesa.

“A l’encariment del preu de l’energia i a la guerra d’Ucraïna ara s’afig la preocupació per l’anunci d’Algèria”, que ha ordenat al bancs del país congelar les operacions comercials amb Espanya, fet que impossibilita cobrar ni abonar les transaccions.

Així ho reconeixia en Les notícies del matí Manuel Breva, secretari general d'Anffecc, l'Associació Nacional de Fabricants de Frites, Esmalts i Colors Ceràmics, que és el principal sector exportador valencià al país africà.

Aquests fabricants, establits majoritàriament en la Plana, tenen en Algèria el segon mercat, per això, i malgrat estimar que la decisió d’Algèria pot tindre “conseqüències importants” en les seues exportacions, es mostren cautelosos a hores d’ara i prefereixen conéixer els detalls de la decisió per a adoptar una postura.

Més enllà de les operacions comercials, Brava ha apuntat en Les notícies del matí que caldrà avaluar les repercussions que la decisió d’Algèria pot tindre en el subministrament del gas, essencial per a la producció dels esmalts i frites. Tot i això, ha reconegut que era prematur fer una valoració només unes hores després d’anunciar la decisió Algèria.

En conjunt, les empreses valencianes exporten productes per valor de més de 400 milions d'euros. Algèria és el segon client més important del continent africà, després del Marroc, el sèptim de fora de la Unió Europea i el que fa 15 a escala mundial. Per això, la nova postura d’Algèria pot condicionar les exportacions dels productes valencians.

El 22% de les exportacions

Els productes valencians més sol·licitats per Algèria són els esmalts, suposen un 22% de les exportacions.

Els productes ceràmics representen l'11% de les exportacions de les empreses valencianes, mentre que la maquinària mecànica és el 8%, els aparells elèctrics un 6% i les confeccions un 5%. La resta es reparteix entre plàstics, automòbils i els seus components, perfumeria, calcer i altres productes.

També et pot interessar

stats