Empreses de frites i esmalts de Castelló critiquen quedar-se fora de les ajudes als sectors gasointensius

Tot i estar vinculades a les taulelleres, pertanyen al sector químic i s'han quedat fora de les ajudes. Anffec ja han contactat amb el Ministeri per a intentar resoldre la situació d'un sector líder mundial en el seu camp.

Vidres, empresa de frites i esmals ceràmics de Vila-real
Vidres, empresa de frites i esmalts i colors ceràmics de Vila-real / À Punt NTC

L'Associació Nacional de Fabricants de Frites, Esmalts i Colors Ceràmics (Anffecc) ha criticat el reial decret llei d'ajudes als sectors econòmics perquè les mesures contemplades són insuficients i no hi han inclòs aquestes importants empreses de les comarques de Castelló entre les gasointensives.

Tot i estar directament vinculades a les taulelleres, pertanyen al sector químic i en un primer moment s'han quedat fora de les ajudes. No obstant això, ja s'han posat en contacte amb el Ministeri per a intentar resoldre la situació.

El secretari general d'Anffecc, Manuel Breva, ha indicat que desconeixen "quin ha sigut el criteri de selecció" dels sectors citats com a gasointensius, però "no comprenem que es deixe fora el nostre sector, més encara quan hem estat reunits directament amb els ministeris per a pertanyer al sector gasointensiu i l'administració coneix perfectament la nostra especial vulnerabilitat".

El secretari general ha recordat que el de les frites, esmalts i colors ceràmics "és un sector líder mundial, per la qual cosa necessitem un mínim de rendibilitat per a mantindre la nostra aposta per la innovació i aconseguir que l'esmalt espanyol continue sent el número u en l'àmbit internacional".

Pensen que és un error

Des de la patronal han assenyalat que la raó d'aquesta omissió "només pot deure's a un error en la categorització dels sectors destinataris de les ajudes", que, tal com està escrita en la norma, no inclouria la producció de frites, esmalts i colors ceràmics.

En aquest sentit, s'han mostrat convençuts que l'error es deu a la "precipitació" en la redacció del text i al desconeixement dels epígrafs de CNAE concrets de cada sector.

Per això han sol·licitat ja a l'administració que s'esmene el text legal de manera immediata, perquè "les ajudes han de destinar-se a tots els sectors gasointensiu, sense cap discriminació".

Mesures insuficients ja que l'impacte supera els 1.700 milions

Amb independència de sol·licitar l'esmena del greuge", des d'Anffecc consideren a més que les mesures "són totalment insuficients", perquè per a la patronal "125 milions a repartir entre tota la indústria gasointensiva no cobreix en absolut el sobrecost al qual ens hem vist sotmesos, amb un 1.600% d'increment en el preu del gas en un any".

Han recordat que "l'impacte estimat d'aquests increments sols en el sector ceràmic és superior a 1.700 milions d'euros, i per això 125 milions no cobreixen a penes res del sobrecost al qual s'ha vist sotmés el sector".

També et pot interessar

stats