Les exportacions valencianes marquen un "rècord històric" el 2021 de 32.413 milions d'euros

L'informe de Comerç Exterior elaborat per la Cambra de Comerç de València ressalta com a "molt positiu" que el nombre d'empreses exportadores regulars arribe a les 7.942

Les exportacions valencianes han experimentat un increment del 11,3% per cent respecte a l'any anterior.
Les exportacions valencianes han experimentat un increment de l'11,3% per cent respecte a l'any anterior / Europa Press

L'any 2021 s'ha saldat amb un fort creixement de les exportacions valencianes, que han superat els valors anteriors a la crisi sanitària i s'han consolidat com "un dels principals pilars de la recuperació de l'economia". En concret, es van aconseguir "un rècord històric" d'exportacions de 32.413 milions d'euros, un increment de l'11,3% per cent respecte a l'any anterior.

Així ho recull l'Informe de Comerç Exterior elaborat per Cambra València, que assenyala, a més, que entre els factors que han impulsat la bona marxa de les exportacions destaquen la recuperació de la demanda i de l'activitat productiva internacional, la recuperació d'Amèrica Llatina gràcies a l'augment de la demanda interna i la progressiva consolidació de la venda en línia que facilita i impulsa les vendes a l'estranger.

El creixement de les exportacions s'ha produït fins i tot "malgrat factors en contra", com la tensió de les cadenes de subministrament provocada per la falta de contenidors, l'augment dels costos energètics, l'escassetat de matèries primeres i el fort augment dels nolis marítims, els problemes en el mercat de l'automòbil a escala internacional per la falta de microxips, així com l'eixida definitiva del Regne Unit de la Unió Europea (Brexit), subratlla l'entitat.

L'informe ressalta com "molt positiu" que el nombre d'empreses exportadores regulars (exportant un mínim de quatre anys seguits) manté la seua tendència a l'alça i arriba el 2021 les 7.942 empreses, superant en 100 empreses el màxim aconseguit el 2019.

La ceràmica, el primer producte

Els productes amb més dinamisme exportador —superant àmpliament els anivelles prepandèmia— són les rajoles ceràmiques, que se situen com el primer producte exportat i que registra un creixement del 24,9% respecte al 2020 i del 30,4% respecte al 2019. En la mateixa línia, creixen els esmalts, frites i pigments.

Igualment, els aliments frescos —fruites i hortalisses— i els sucs mantenen el 2021 un dinamisme notable. Europa és el principal mercat del camp valencià i el que continua demanant aquests productes.

També han mostrat un gran comportament els aparells i equips electrònics, amb "una expansió extraordinària de les vendes en els mercats exteriors"; i els metalls i les seues manufactures —alumini, ferro i acer— han incrementat les exportacions en els dos últims anys, gràcies a la desviació de comerç provocada per problemes de subministrament de productes d'Àsia.

Les exportacions de la indústria química ha registrat també un dinamisme significatiu, convertint-se en proveïdors alternatius per a països europeus i per a tercers països com el Brasil, Mèxic o Turquia.

Des de Cambra de Comerç de València incideixen que la pandèmia de covid ha generat a Europa una major demanda de béns relacionats amb l'habitatge (la població passa més temps en la llar i ha elevat la inversió en la seua millora), impulsant les vendes de mobles, seients, tèxtil-llar, entre altres.

També et pot interessar

stats